El poeta clàssic Juvenal, lamentant la decadència de la societat romana, va encunyar la famosa locució llatina “panem et circenses” per referir-se al govern assistencialista que comprava les voluntats dels ciutadans a canvi de menjar i diversió. Repartir farina i organitzar espectacles per distreure als ciutadans de la realitat i allunyar-los de les decisions polítiques es va convertir en pràctica habitual.

En el refinat sistema capitalista, les pràctiques paternalistes romanes han assolit un nivell desconegut fins ara. Mentre ens fa creure la il•lusió de viure en llibertat, ens ofega en crisis estructurals que concentren el capital en un grup de megacorporacions cada vegada més reduït, a costa de llançar a milions de persones al clavegueram de l’exclusió social on cap llibertat és possible. En aquest sistema sobra circ i falta pa per a la majoria de població.

No és casualitat que Rajoy anunciara l’infame rescat dels bancs un dissabte a la nit, coincidint amb el començament de l’Eurocopa. Al País Valencià, el nostre govern és un expert en aquest mètode de control social. Enmig d’un atur i una crisi econòmica i social sense precedents, els valencians i valencianes tenim l’orgull d’haver sigut seu de la Formula 1 que costarà 550 milions dels contribuents. Tot en un territori on la taxa d’atur arriba al 27% per cent i els drames humans són el pa de cada dia, on més de 30.000 persones dependents han mort sense rebre l’ajuda a la que tenien dret, on les associacions sense ànim de lucre que presten serveis socials estan a punt de tancar per la morositat del Consell. Mentre la famosa Roja marca gols i tenim Alonso líder mundial de F1, els poders financers ens estan fent una golejada a la classe treballadora.

Roma va acabar oblidant els esforços per fer fora la tirania d’un rei per instaurar principis de llibertat, però nosaltres, fills de la Revolució Francesa, no ens podem permetre oblidar que llibertat, igualtat i fraternitat són més que paraules, que ha de ser una realitat, encara que el poder vulga reduir-nos a consumidors d’aquest gran circ en què hem convertit la nostra societat. H