L’investigador Pere-Enric Barreda, cronista d’Ares i de Benassal, recull en el seu llibre Les Cartes de Població del Maestrat, com “Albocàsser, a l’Alt Maestrat i castell de les Coves, té carta de població atorgada per Balasc d’Alagó a Joan Brusca amb 30 pobladors el 25 de gener de 1239”. És per això que en aquesta data, festa de la Conversió de Sant Pau, la capital de l’Alt Maestrat commemora el seu patró, en l’aniversari de la seua Carta Pobla.

A Albocàsser hi ha l’ermitori de Sant Pau, a tres quilòmetres de la vila. El conjunt de l’ermitori ha estat declarat Monument Històric Artístic. Va ser el 1568, quan el bisbe de Tortosa Martí de Còrdova, concedí al vicari d’Albocàsser poder celebrar la missa a l’ermita de Sant Pau.

Segons conta la tradició, el 1562, l’apòstol Pau, vestit de pelegrí, es va aparèixer a dos pastors coixos que estaven a prop d’unes aiguamolls. Sant Pau abocà l’aigua que portava en una carabasseta en el fangar dels aiguamolls i manà a aquells dos hòmens que entraren a les aigües fangoses. Quan eixiren de l’aigua, ja curats, no veieren Sant Pau, que havia desaparegut. Aquells dos hòmens anaren al poble per contar el doble miracle que havia produït l’apòstol: la seua curació i la transformació de les aigües dels aiguamolls, des d’aquell dia, netes i transparents. Són diversos els Goigs i els textos que narren aquesta tradició de l’aparició de l’apostol i de la curació dels dos pastors coixos.

Cada 25 de gener, l’Església celebra la festa de la conversió de Sant Pau, un fariseu que primer va perseguir els cristians. Però de camí a Damasc, escoltà la veu de Jesucrist, fet que va canviar la seua vida. Així, de perseguidor es transformà en l’apòstol dels pagans. H