L’humiliació a què hem sigut sotmesos els valencians en els Pressupostos Generals de l’Estat del 2017 han generat un sentiment de sorpresa que, analitzada fredament la situació, no s’entén. Quan el mal ve d’Almansa a tots alcança, i els valencians ho sabem des del 1707, quan van fer desaparéixer els nostres furs i el Regne de València, dins del qual ha transcorregut la major part de la història del nostre poble. Vore en la llista les diferents autonomies espanyoles i que els valencians ocupem l’últim lloc és un més dels insults que hem patit des que vam passar de ser lleons a ser ovelles. És la reacció normal dels poders centralistes, que se senten còmodes i segurs expoliant els valencians perquè saben que el nostre poble, que abans era un poble de lleons, s’ha convertit en un poble d’ovelles.

Els valencians representem en el conjunt d’Espanya més del 10% de la població, i rebem un 6% de les inversions de l’Estat. A Castella i Lleó es reben 405 euros per habitant mentre que els valencians rebem 119 euros per persona. Per això hi ha parades d’AVE en zones despoblades de la meseta mentre que el Corredor Mediterrani és tercermondista i talla les ales de la nostra economia i les nostres empreses. Per al govern del Partit Popular és més important portar l’AVE a les zones de pastoreig de les ovelles que a les empreses que tiren del carro al litoral valencià. Ho fan perquè creuen que els valencians ja no som un poble de lleons i ens hem convertit en un poble d’ovelles, i callarem.

Però deia Joanot Martorell al Tirant lo Blanc que de vegades passen coses en una hora que no han passat en mil anys i per això podem acabar amb este maltracte que dura segles. Cal que els valencians deixem de ser ovelles i tornem a ser lleons, que siguem aquell poble orgullós que va brillar amb llum pròpia al Mediterrani. Hem de dir que ja n’hi ha prou. Alguns diputats valencians votaran a favor d’este insult al nostre poble. Però per sort, altres diputats, que representen a cada vegada més valencians, diran prou. Diran que volem un tracte just. Diran que som valencians. I s’alçaran de nou, fins que les ovelles es tornen a convertir en lleons.

*Segon tinent d’alcalde de la Vall d’Uixó