Abans de ser regidora, he treballat molts anys com orientadora laboral i formadora de persones en situació de desocupació.

Durant els anys de les vaques grosses, quan l’atur era d’un 5%, ens costava una miqueta que el Servef d’aleshores ens enviara gent amb qui treballar el seu vessant laboral. A totes, fora quina fora la seua situació, inclús les que enviaven a pocs mesos de jubilar-se, les ateníem amb respecte, amabilitat, amb interés per escoltar-los però sobretot de manera molt professional, perquè allò que li explicàvem els poguera donar ferramentes en la seua vida personal. Començava aleshores a deixar de funcionar allò del «treball per a tota la vida». La gent que venia a orientació saltava de treball en treball, cadascun més precari que l’anterior.

Ells/elles, sumaven cotitzacions. Començàvem a pensar que ells i nosaltres mai cobraríem la jubilació perquè no quedarien diners.

Quan orientaven a les persones en atur els traslladàvem la idea que els diners de l’atur, com les pensions, són seus, els ha avançat cada treballador i treballadora. Ens els descompten dels nostres salaris i els deixem en dipòsit perquè l’estat ens puga garantir les situacions de malaltia. O de vellesa.

Eixa confiança, que molta gent va dipositar en forma de diners a les butxaques de l’Estat espanyol, es veu traïda. No hi ha diners per a una sanitat digna ni unes pensions decents.

I ja és del tot indecent que el Govern popular es defenga dient que la culpa és del nombre de pensionistes. El dèficit es produeix perquè el Partit Popular s’ha gastat els diners de les pensions en altres coses. I de forma opaca i gens transparent.

Han trobat milers d’euros per rescatar els bancs. Diners sobre els quals ens mentien, dient que els tornarien. Ara sabem que no. Que amb els nostres diners, que són els que l’Estat espanyol administra, no tornen al lloc d’origen ni en una mínima part. A més de l’infrafinançament, la manca d’infraestructures i serveis de qualitat, s’han gastat els diners de les pensions.

Al Partit Popular mai li han interessat les persones llevat dels seus «amiguitos del alma». Massa proves en tenim. Un partit declarat corrupte, amb pràctiques delictives, que no ho dic jo, que ho diuen els jutges. Que mou als que volen ser militants a fer-se’n? Que mourà als que estan a quedar-se, a seguir defensant unes sigles, uns companys, que han portat a la ruïna a famílies senceres?

Senyors del Partit Popular, ací i a Madrid: tornen al Fons de Pensions tot el que han desviat per pagar altres despeses. I mantinguen eixos diners garantits perquè tots els que, amb tant d’esforç, i si tenen sort, treballen, puguen cobrar la jubilació que es mereixen.

Que no són els diners del PP. Que són dels treballadors i treballadores. Que després de tota una vida treballant, mereixen una vellesa digna, amb uns ingressos suficients i uns serveis per a la gent gran que cobreixen tot el que necessiten. En salut, oci, habitatge... Tot. El Partit Popular s’ha gastat els diners de les pensions dels nostres majors, de les persones que estem treballant ara també. Torneu el que li heu furtat a la gent. Game over.

*Vicealcaldessa de Castelló