Ja ha aplegat el dia! Hui celebrem la popular i tradicional Festa del Rotllo, que enguany fa deu anys va ser declarada Bé d’Interès Turístic Provincial. La Festa del Rotllo compta amb més de 260 anys d’història i ens sentim orgullosos de tindre una romeria única.

Són moltes les ganes que tenim durant l’any que arribe este dia. A més de reviure la tradició durant el matí, per la vesprada els carrers s’omplin per compartir i gaudir d’una jornada de festa i germanor.

L’altra cita destacada és la Rompida de la Hora, un dels actes més atractius i també un dels esdeveniments més reconeguts més enllà de les nostres fronteres. És molt el que s’ha aconseguit, per això, he de destacar el treball de la Hermandad del Santísimo Cristo del Calvario com a impulsora d’una festa que va començar amb una participació de vint persones i que ara és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, entre altres distincions. I agrair la gran ajuda de tots els tambors i bombos locals, i de L’Alcora Tambor, per demostrar el gran sentiment tamboriler allà a on van.

Divendres Sant, l’Alcora va ressonar i va trencar el silenci amb més de 1.000 instruments tocant al son. Enguany el nostre convidat d’honor ha sigut José Luis Esteban, fundador de la Rompida de la Hora.

En els últims anys s’ha donat un important impuls a les celebracions de Pasqua a l’Alcora. El canvi de la Pasqua Taurina al centre del poble va ser tot un encert, com s’ha demostrat, amb un augment considerable de la participació, a la qual cosa també ha contribuït en gran mesura la posada en marxa del Mesó Gastronòmic. En l’èxit assolit és fonamental també la gran implicació dels pubs i bars que hi participen.

Les Pasqües acabaran amb Sant Vicent i la Mocadorà, però l’Alcora no para. L’1 de maig començarà Maig Ceràmic 2019. Per tercer any, s’ha preparat un complet programa que servirà per commemorar la fundació de la Reial Fàbrica. Com a punt de partida tindrem un acte innovador, la recreació de la Rècua Arriera, amb el qual rememorarem el paper de les persones que van contribuir a l’èxit de la fàbrica.

Com es pot veure, el nostre poble està molt viu, més viu que mai.

*Primer tinent d’alcalde de l’Alcora