Vila-real, els vila-realencs i vila-realenques, estem de celebració. Ahir, 20 de febrer, complíem 746 anys d’història compartida. Història que encetava el rei Jaume I el 20 de febrer de 1274, quan signà la carta de població en la qual ens atorgava terme, drets i privilegis. Poc podrien haver imaginat aquells primers pobladors en què s’acabaria convertint aquella incipient vila medieval. En una ciutat capdavantera, innovadora, solidària i acollidora que avança a passes de gegant. En un creixement que, no obstant això, no perd mai de vista d’on venim, uns orígens dels quals ens sentim profundament orgullosos.

Per això, perquè és necessari reforçar els lligams que ens han fet créixer i ens uneixen com a poble si volem seguir avançant com a ciutat, cada any celebrem amb tots els honors les festes fundacionals. Una commemoració que no seria possible sense la implicació de les entitats socials i culturals locals.

Entitats com l’Associació Gastronòmica de Vila-real, que anit ens va retornar als orígens fundacionals, amb la XVII Mostra de cuina medieval. També les associacions socials, culturals i cíviques que diumenge ens acompanyaran en l’ofrena al rei en Jaume, en la qual la directora de l’ESTCE de l’UJI, la vila-realenca Amelia Simó, llegirà la Carta Pobla que signava fa 746 anys Jaume I.

Enguany, a més, els actes fundacionals tenen un sabor especial, perquè, als premis 20 de febrer, sumem l’acte públic d’homenatge a quatre personalitats il·lustres de la nostra història, declarades en 2019 Fills i Filles Predilectes de Vila-real: Francesc Tàrrega, Dolores Cano, José Ortells i Angelina Abad. Quatre grans de la nostra ciutat als qui retrem memòria en aquestes festes fundacionals, juntament amb els sis guardonats amb els Premis 20 de Febrer: Manuel Cerisuelo el Sirero, María Dolores Jordá, Manuel Arrufat, Paulino Perona, Cecília Llorens i la revista Poble.

A ells se sumarà, també diumenge, l’homenatge a la nostra reina, Carmen Rubert, i les dames de la cort d’honor, després d’un any de regnat en el qual han demostrat el seu saber fer en la tasca de representació de Vila-real, sempre amb el somriure als llavis.

És important que en unes dates tan a-ssenyalades com són la celebració del nostre aniversari, ens aturem un poc a mirar al nostre voltant, als qui han fet possible que Vila-real siga la que és hui i als qui estan fent possible, amb el seu treball diari, que no oblidem les nostres arrels ni perdem el tren de les oportunitats. Passat, present i futur entrellaçats en una dicotomia poble-ciutat que ens fa únics.

LES VISITES dels escolars als símbols de la història de Vila-real i Ca la Vila, gràcies a la Regidoria de Tradicions, el mercat medieval que viurem la setmana que ve, la Gala de l’Esport... Són moltes les activitats que hem programat aquests dies per a retre memòria a la història compartida. Convençuts com estem que fer poble és també imprescindible per a avançar com a ciutat. Els convide a participar-hi i a gaudir-les. Per molts anys més, Vila-real!

*Alcalde de Vila-real