Aquests dies hem posat en marxa a la 28à edició del Reclam, Mostra d’arts escèniques, que com cada any, es coordina des de la Universitat Jaume I. Es tracta d’un exemple de compatibilitat i de treball compartit des de la primera edició, una Mostra per on han passat les persones que han treballat a cada seu per a programar per a les seues respectives poblacions i també han fet costat a la iniciativa persones amb responsabilitat política de tots els colors, en un clar exemple de concòrdia i d’apostar per la cultura per damunt d’altres interessos. En aquesta nova edició que encetem volem fer un reconeixement a la gent que històricament ha participat en la Mostra i a les persones que en l’actualitat lluiten per traure-la endavant.

Enguany, amb la Universitat Jaume I, participen en el Reclam les poblacions d’Almassora, Benicarló, Benicàssim, Betxí, Borriana, Castelló de la Plana, Orpesa, Vilafranca, Vila-real i Vinaròs.

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) ho fa, a través del Circuit Teatral Valencià, en alguns espectacles de les seus i amb la programació del Teatre Principal, a la qual enguany s’ha sumat també el Museu de Belles Arts i l’Auditori i Palau de Congressos.

La Diputació de Castelló també participa en la producció de la Mostra en espectacles al Centre Cultural de les Aules i donant suport a la programació en les seus participants. La fundació Caixa Castelló participa en el Reclam amb la programació a la Sala Sant Miquel del carrer d’Enmig.

Entre totes les seus sumaran més de seixanta actes culturals dels més variats estils. El teatre, la dansa contemporània, la música, el circ, entre altres, conformant un ampli ventall de propostes que tindran la seua cabuda en la present edició que ha començat el 30 d’octubre al Paranimf, i es prolongarà fins al 6 de desembre a Benicàssim, on tindrem la cloenda.

Aquesta edició és especial i difícil pel context actual, per a totes les vessants de la professió cultural, que ha hagut d’adaptar-se a la realitat que ens toca viure. Una situació que està marcada per les estrictes mesures de seguretat i la gran cura a dur-les a terme als actes en tots els espais perquè la gent gaudisca del dret al servei públic que és la cultura en les millors condicions.

En aquest sentit, el de fer un cant a la cultura com a activitat segura, s’emmarca la línia estètica del cartell, que en aquesta edició il·lustra la Mostra, i que és obra de Mar Sotomayor : la imatge del paraigua, perquè la cultura té el paper d’aixoplugar-nos de tot el que ens està caient, del pes del món. Perquè està clar que viure sense la cultura és viure a ras i curt, és viure a seques. Seria com si acabàrem amb l’esperit de les nostres vides... A més del paraigua, el cartell també vol fer un gest de complicitat a l’optimisme, perquè és l’única manera d’eixir endavant. La convivència diària, el respecte a la interculturalitat i el foment de la reflexió crítica, estan al centre de la filosofia de la Mostra.

Que l’art i la cultura beneficien seriosament la salut és un fet més que demostrat, fins i tot reconegut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Ho és de moltes maneres, i en aquest sentit, l’OMS ha persuadit els governs a esatablir protocols d’actuació que establisquen relacions entre el sistema sanitari i l’entorn artístic. A banda dels efectes guaridors o balsàmics de la cultura, també és un instrument necessari per a construir una societat més culta i més critica, i en aquest sentit, és una eficient vacuna contra la manipulació. Si deixem de banda la cultura, ens abocarem perillosament cap al pensament únic i cap a la decadència de la societat. Quan anem al teatre, l’experiència no acaba en una representació, sinó que comença amb ella.

Des de la Mostra Reclam mantenim un ferm compromís amb la cultura i amb la seguretat. Partint de la proposició que el risc zero no existeix i que viure ja és un risc en si mateix, els espais culturals has esdevingut uns espais segurs, tant per les mesures que es prenen en cada acte cultural com pel comportament del públic a l’hora d’entrar, durant la representació i en eixir dels recintes.

Des de la reivindicació dels espais culturals com a llocs segurs volem que el públic s’acoste a ells a compartir les experiències emocionals que són les arts que fan que cadascú les experimente a la seua manera, tan individualment com col·lectiva, perquè al cap i a la fi, compartir passions ens ajuda a traure forces i energia.

La Mostra Reclam és una iniciativa que té entre els seus objectius mantenir un accés fàcil a la cultura i fomenta a més la relació entre art i territori al llarg de les nostres comarques a través de les arts escèniques, perquè el teatre és una manera bona i sana de contar la vida.

Us desitgem salut i que pugueu gaudir de la Mostra amb intensitat. Tota la programació la podeu consultar al web de la Universitat i a cada seu. H

*Coordinador del Reclam