Aquatre dies d’acomiadar aquest any 2020, faig balanç del què ha suposat per a la Universitat Jaume I un any atípic i ple de desafiaments com aquest. Com a universitat, hem sabut donar resposta als escenaris canviants (i complexos) que ha provocat l’evolució de la pandèmia, però també hem atés el nostre Pla d’Acció de Govern malgrat les dificultats afegides de la gestió de la covid-19.

Resposta a la covid-19 . Pel que fa a la pandèmia, hem transitat de la modalitat en línia de totes les nostres funcions --docència, investigació i serveis-- arran de la declaració de l’estat d’alarma el passat 14 de març, al format híbrid que s’aplica des de principis d’aquest curs. Reptes sense precedents que han suposat un esforç personal i pressupostari considerables.

Així, per tal de possibilitar la continuïtat del nostre servei públic, a l’UJI hem ampliat el nombre d’aules amb càmeres web; adaptat el sistema de climatització per a una ventilació segura; reforçat el personal de prevenció; ampliat els cursos de formació digital; incrementat les beques per a l’estudiant; intensificat la neteja i desinfecció; potenciat el programa UJI Saludable o establint cites prèvies i protocols de reducció de la presencialitat al campus, entre altres. A més, per descomptat, de l’esforç fet per facultats i escoles per tal d’adaptar horaris i espais a la semipresencialitat.

Part de la recerca també s’ha redirigit a fer front a la pandèmia. Així, hem desplegat projectes per a desenvolupar un fàrmac antiviral contra la covid-19 o per a reduir els riscos de contagi amb covid-19 als quiròfans. Diversos grups d’investigació de l’UJI han participat en el disseny de teixits amb propietats antivirals o de mascaretes biodegradables. També treballem en la detecció de covid-19 en aigües residuals i comptem amb una línia d’investigació per a detectar la presència de covid-19 en l’aire.

La nostra resposta a la pandèmia ha seguit sempre el mateix fil conductor: protegir la salut individual i col·lectiva de la nostra comunitat universitària i minimitzar l’impacte en el servei públic que prestem a la societat. Crec, sincerament, que a l’UJI podem estar satisfets dels resultats. Les dades de matrícula d’aquest curs 2020-2021 també ho avalen, amb increments del nombre d’estudiantat. Però, si ho hem aconseguit, també ha estat gràcies al compromís generalitzat de la comunitat universitària. Una vegada més, el meu sincer agraïment per aquest exercici de responsabilitat i solidaritat col·lectiva.

Redisseny de l’oferta acadèmica . La mateixa responsabilitat institucional que ens ha permés seguir, com no, amb les línies de govern fixades pel Consell de Direcció. En aquest sentit, aquest 2020 hem avançat els tràmits per a redissenyar la nostra oferta acadèmica i possibilitar la incorporació, en pròxims cursos, de graus com el de Ciències de l’Activitat Física i l’Esport i el d’Intel·ligència Robòtica així com el Màster Erasmus Mundus en Robòtica Marina i Marítima.

Investigació, transferència i divulgació científica. La Universitat Jaume I s’ha consolidat com una de les institucions de la Comunitat Valenciana amb major captació de fons europeus per a investigació. Així, hem incrementat un 40% l’obtenció de recursos dins del programa denominat Horitzó 2020, que s’ha traduït en el desplegament de 26 projectes en les àrees d’Humanitats, Ciència i Enginyeria dels Materials, Informàtica, Ciències de la Salut i Ciències Experimentals.

Aquest també ha estat l’any en què la Comissió Europea ha atorgat a l’UJI el segell HRS4R d’excel·lència de recursos humans en investigació. A més, hem potenciat la tasca de divulgació científica, enfortint el Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana, el paper de ‘hub’ tecnològic, científic i d’emprenedoria de l’Espaitec i hem posat en marxa el Centre d’Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques, el primer de la Comunitat Valenciana i un dels pocs a Europa.

Igualtat . L’impuls a la ciència es fa, a més, amb la vocació d’incorporar la perspectiva de gènere. Per això, a principis d’any vam presentar el programa UJI-Lamarr amb el qual, entre altres accions, promovem les vocacions científiques i visibilitzem les contribucions de les dones al món de la recerca, la tecnologia i l’emprenedoria. També amb l’exposició «Ellas tienen la fórmula», que es pot visitar a l’Àgora de la universitat.

ODS i sostenibilitat . Així mateix, hem fet passos decidits en el nostre compromís social. A l’octubre vam presentar el Pla d’acció per a la sostenibilitat i contra el canvi climàtic, a més de seguir progressant en la consecució dels ODS. De fet, l’UJI s’ha situat entre les 300 millors universitats del món pel seu impacte social i econòmic, segons The University Impact Ranking 2020 .

Consolidació del campus . L’edifici d’ampliació d’Humanes acull, des de juny, els serveis de Gerència, Recursos Humans i Gestió Econòmica (fins llavors ubicats al Rectorat), just en un moment en què era clau disposar d’espais més amplis per a garantir la seguretat de l’activitat presencial del nostre personal. A més, hem licitat per 9,4 milions d’euros l’adequació interior per a espais docents i d’investigació amb què culminaran les obres de la Facultat de Ciències de la Salut.

Transformació digital . Aquesta estratègia ja formava part de la nostra acció de govern abans de la covid-19, la pandèmia l’ha accelerat. Precisament, l’últim Consell de Govern abans de la declaració de l’estat d’alarma va donar el vistiplau al Pla UJI Digital, el nostre full de ruta per a dotar la comunitat universitària d’una de les competències clau i transversal que, segons la Comissió Europea, qualsevol persona necessitarà desenvolupar al llarg de la seua vida.

Internacionalització, nous Estatuts i territori . La projecció internacional de l’UJI també continua entre els nostres compromisos institucionals, malgrat l’impacte de la pandèmia en la mobilitat. Internacionalització que, juntament amb la sostenibilitat i la conscienciació contra el canvi climàtic, s’han incorporat com a principis rectors en els nous Estatuts, la renovació dels quals vam aprovar a l’octubre. També hem posat en marxa dos programes pioners que atenen un tret diferenciador de la universitat pública de Castelló: l’arrelament al territori. Enclau_UJI i Talent Rural són dos exemples d’aquesta vinculació amb les nostres comarques i la nostra gent.

Aquest 2020 no ha estat un any qualsevol a la Universitat Jaume I, però tampoc serà només l’any de la covid-19. Amb aquest balanç vull reconéixer l’esforç, la complicitat i la capacitat de superació de totes les persones que, dia a dia, treballen per fer de l’UJI una universitat exemplar i l’instrument de transformació socioeconòmica per al qual va ser creada ara fa trenta anys. A totes i a tots, bones festes, tot i que diferents, i els meus millors desitjos perquè 2021 siga l’any de la ciència, del coneixement i de la fi d’aquesta terrible pandèmia. H

*Rectora de la UJI