La Generalitat valenciana ha adoptat mesures molt dures fins ara en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, que en la pràctica suposen un semiconfinament, però sempre evitant paralitzar tota l’activitat econòmica i social de la societat valenciana. No hi ha disjuntiva entre salut i economia i, si és necessari, el Consell prendrà les mesures més restrictives per a evitar l’avanç de la pandèmia, tot tenint en compte que qualsevol mesura que es prenga tindrà un cost econòmic i un mal social, físic i psicològic en la ciutadania.

És per això que qualsevol mesura nova s’ha de ponderar des del rigor i prendre decisions d’una manera serena i pensant, com sempre, en l’interès general.

A Borriana avui mateix es farà públic un nou ban sobre restriccions municipals. amb l’únic objectiu de continuar preservant la salut dels nostres ciutadans i ciutadanes, i intentar doblegar novament la nostra particular taxa de contagi. Alhora que preguem que s’extremen les precaucions i s’atenguen les recomanacions de totes les institucions competents i demanem a la ciutadania evitar qualsevol contacte social innecessari i evitar els espais molt concorreguts.

Al mateix temps, la setmana passada vàrem convocar una nova reunió de coordinació entre les direccions dels centres educatius i els departaments de Pediatria dels centres de Salut de Borriana per a posar en comú, resoldre dubtes i actualitzar protocols, en el context actual de la tercera onada del coronavirus, després de les vacances i de les celebracions de Nadal, Cap d’any i Reis. La reunió va ser molt positiva i vull donar l’enhorabona als responsables dels centres educatius i de Pediatria per tota la faena que han fet i pels bons resultats que han obtingut.

Tornant a la Comunitat, el president de la Generalitat, Ximo Puig , ha assegurat que l’atenció sanitària està garantida. Però, sobretot, ha avançat un important pla de xoc Resisteix , dotat amb 340 milions per a la reactivació urgent dels sec-tors més afectats per la covid-19 amb l’objectiu, sobretot, d’ajudar al fet que les empreses i autònoms puguen resistir. Un pla de xoc articulat en quatre blocs: ajudes directes a empreses, autònoms i treballadors afectats per ERTO, ajudes específiques per a sectors amb un perjudici sostingut durant tota la pandèmia; nous instruments financers de l’Institut Valencià de Finances (IVF); i el Fons de Cooperació Covid-19, acordat amb diputacions i ajuntaments, que arribarà als 127 milions d’euros.

Cal insistir en la necessitat de l’esforç i la corresponsabilitat personal per a actuar amb la màxima prudència i de limitar al màxim els contactes amb persones no convivents. Mai hem viscut una situació com l’actual. Sense aquesta voluntat de cadascun de nosaltres serà impossible vèncer ràpidament la pandèmia. H

*Alcaldessa de Borriana