El President Puig va estar amb nosaltres. Va visitar la Diputació. La col·laboració entre les dues institucions és magnífica i sobretot productiva per la ciutadania i els ajuntaments. Quasi tots els consellers i conselleres han estat al Palau Provincial i ara anem a doblar tots els fons de cooperació de la Generalitat Valenciana: el Fons de Cooperació local (11,2 milions d’euros més pels pobles), el Fons de lluita contra la Despoblació (1,2 milions), el de municipis turístics i durem endavant conjuntament moltes altres realitzacions. L’oposició ens diu que som sucursalistes i poc reivindicatius. Alguna cosa han de dir. El que importa són els guanys per a la ciutadania i, al final, al comú dels mortals no l’interessa si ho ha fet el govern central, autonòmic, provincial o local. El que vol són realitzacions concretes, que millore la seua vida i els serveis dels quals gaudeix.

I encara que el President va voler ser humil, prudent i cautelós en l’àmbit de les realitzacions just serà reconéixer que les polèmiques mesures que la Generalitat va haver d’adoptar per contenir els contagis del coronavirus estan donan bons resultats. En tan sols dos mesos, el nivell de contagis ha caigut en picat. Ja fa més de quinze dies que mantenim la taxa de contagis més baixa de tota Espanya, una taxa que està situada al voltant de 28 casos per 100.000 habitants i a la nostra província ha estat en 25 casos per 100.000 habitants, el que ha portat, fins i tot, que el Ministeri qualificara a Castelló com a «zona sin riesgo de coronavirus». Però no hem d’enganyar-nos, el virus continua present, ja duem més d’un any lluitant contra ell i no cal baixar la guàrdia. Cal continuar sent prudents, i tant en els moments bons com en els roïns, que també hi ha hagut, mantenir la mesura i el trellat.

Mesura i trellat que ha demostrat tenir la immensa majoria de la ciutadania valenciana, i més concretament la ciutadania castellonenca, davant les fortes mesures de restricció de les llibertats que estem patint des de ja fa mesos.

El President Puig ho repeteix constantment i amb tota la raó. Són els valencians i valencianes, els castellonencs i castellonenques, els que han fet possible el nivell més baix de contagis de tota Espanya i un dels més baixos d’Europa. I com som tan propensos al derrotisme, l’autoflagel·lació i el tremendisme just serà reconéixer que al nostre país no tot es fa malament, i que, per exemple, hem aconseguit un dels nivells de contagis més baixos a Europa continuant les escoles obertes, mantenint tots els nivells d’ensenyament des d’infantil fins a l’universitari actius. Ara, que ja han vacunat a tot el professorat de primària i secundària, just serà agrair de nou el seu esforç i el de les autoritats educatives que van saber aguantar la pressió i que les escoles no tancaren. Ací està, l’ensenyament funcionant i un nivell de contagis relativament baix en comparació amb molts països europeus que tenen les escoles tancades.

Cal vacunar-se contra el virus, per descomptat, però també contra la «pena del telediario». Ja saben que aquesta expressió, sovint s’utilitza per a referir-se als imputats en alguna investigació judicial. No podem jutjar anticipadament i tan sols per eixir a les notícies. De manera semblant, tampoc es pot jutjar a tota la ciutadania i a tota una societat per uns pocs que en accions desaprensives ixen en festes o acumulacions massives. Pensem sempre que són excepció i no són norma, que la bona notícia no és notícia i que és la mala acció la que més s’exterioritza.

Mil persones passen per un carrer i no s’embruta, passa una persona tira un paper i el carrer està brut. La càmera recull el fet i la notícia és que el carrer està brut o, encara pitjor, que l’ajuntament no neteja. La mi-ssió dels mitjans és informar sobre la brutícia del carrer i la d’una ciutadania adulta i crítica ficar cada cosa el seu veritable lloc. Aquí també, mesura i trellat.

President de la Diputació