El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Àlex Vilanova

EL TURNO

Àlex Vilanova

Una mirada a la nova ruralitat

L’últim cap de setmana de novembre vam celebrar en Benlloc les V Jornades de la Nova Ruralitat, un espai per a la reflexió sobre les diferents problemàtiques que amenacen les àrees rurals, però alhora un punt de trobada de moltes persones que busquem solucions des de diferents àmbits als reptes del futur.

Enguany les jornades han pivotat sobre la crisi energètica, l’alimentació, la mobilitat i l’economia de la nova ruralitat. Tot i que són temes profunds que no es poden despatxar en quatre línies sí que seria convenient que les administracions responsables escoltaren quines són algunes de les nostres necessitats.

Pel que fa al model energètic coincidim que l’actual és insostenible, però no compartim que el model alternatiu replique a l’actual, canviant únicament les fonts d’energia, perquè això condemna la ruralitat a un model extractivista.

L’alimentació ha sigut una qüestió cabdal durant tota l’evolució humana i jugarà un paper clau a l’hora de modelar el futur, per això, les administracions han de triar entre un model d’agroindústria i totes les desigualtats i contradiccions que aquest provoca o un model agroecològic amb visió ecofeminista com a ferramenta de transformació social de la nova ruralitat.

Procés de desmantellament progressiu

El transport públic en els àmbits rurals ha sofert un procés de desmantellament progressiu i les línies que han sobreviscut a aquest procés s’han quedat obsoletes. El transport públic rural s’hi ha d’adaptar a les necessitats de les persones que vivim i sobretot a les necessitats de les persones majors. El transport a demanda o l’adaptació del transport públic escolar podrien ser dos alternatives.

Les jornades van acabar analitzant les perspectives econòmiques del decreixement, les oportunitats que es poden donar davant d’una situació de col·lapse i com el turisme s’ha desplaçat cap a les àrees rurals, especialment durant la pandèmia, provocant un greu problema d’habitatge a les persones que volen quedar-se a viure.

Regidor de Desenvolupament Rural de La Jana

Compartir el artículo

stats