El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Sonia Reverter

AL CONTRATAQUE

Sonia Reverter

El valor humà de la cura

El passat mes d’abril el Consell de Govern de l’UJI va concedir la distinció extraordinària a Imma Puig i Vicent pel seu compromís social i per la igualtat de gènere. Amb aquesta distinció la nostra universitat hi ha volgut reconèixer a Imma com a dona que a la seua vida ha cercat i lluitat pels valors de compromís social, igualtat, cultura, pau i defensa dels drets humans. Aquests són principis rectors de la pròpia universitat i en reconèixer la tasca d’Imma la institució es referma amb les seues idees i valors.

Des de l’Institut Feminista de l’UJI ens felicitem d’aquest guardó. No ens resulta estrany que aquesta distinció recaiga en una dona, i en una dona com Imma, qui representa al nivell més alt d’excel·lència el compromís per la igualtat, per la pau i per la justícia. La cultura de la cura en la qual se’ns educa i socialitza a les dones comporta assimilar principis de vida que ens vinculen als valors mencionats. I és en aquesta cultura de cura que els feminismes ens reivindiquem i volem universalitzar, perquè el compromís per un món solidari i just no ha de ser una qüestió de sexe i gènere, sinó una qüestió humana que ens fa preocupar pels altres, per la vida sencera que ens rodeja i pel planeta que habitem. 

Una persona meravellosa

Imma Puig i Vicent és un exemple d’aquest esperit i ho demostra a la seua vida, en cada xicoteta acció i també en cada gran decisió. Des del seu treball com a infermera i fisioterapeuta, com estudiant del màster d’Estudis Internacionals de la Pau, Conflictes i Desenvolupament per la càtedra UNESCO de l’UJI, passant per tota la recerca sobre la indumentària o les danses tradicional de Castelló fins al seu treball durant anys de cooperant a Burkina Faso, i tantes altres accions que ací no podem ara relatar. Sens dubte Imma és una persona meravellosa que representa totes aquestes tasques de cura que demostren una passió a la vida, i que no és altra que ajudar els altres. No és sovint que a les dones ens reconeixen aquests mèrits de cuidar i vetllar pel benestar dels altres, perquè se’ns educa perquè ho fem, no com a acció excepcional, sinó com obligació. És en dones com Imma que el patriarcat s’equivoca de cap a cua. Ella, i tantes altres, saben agafar eixe aprenentatge de cuidar i donar-li la volta; fent que cuidar no siga un acte d’obediència o sotmetiment, sinó de plaer, de consciència d’espècie humana, de saviesa que converteix cada acte en virtut, en veritat i autenticitat. I és front aquesta demostració de saviesa que la igualtat no té més remei que atorgar-se. La igualtat va més enllà de les identitats (home, dona, blanc, negre, jove, major…), la igualtat és la base humana per construir un món de dignitat on pague la pena viure i compartir.

La vida d’Imma és exemple continuat durant dècades d’aquesta dignitat: no sols ha acompanyat i lluitat pels altres, sinó que ho ha fet per les persones més precàries, per les més vulnerables. Ha lluitat sense límits, per trobar sentit a la vida, apropant-se a les arrels del poble de Castelló tant com sortint de les nostres fronteres per donar visibilitat i reclamar justícia per a grups ètnics oprimits i per xiquetes africanes abandonades. Cuidar com a filosofia de vida, com únic principi per a poder construir una vida amb dignitat i amb la seguretat de sembrar-la allà per on va.

La lliçó per nosaltres, les feministes, és clara: les cures i la solidaritat no són un destí de les dones, sinó un valor humà, de dones i homes, al més alt nivell d’excel·lència. Gràcies, Imma!

Directora Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano (UJI)

Compartir el artículo

stats