El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Domingo Vicent

LA RUEDA

Domingo Vicent

Parlem clar, paguem el que toca

M’escandalitza sentir el debat fiscal, des de farsants de Robin Hood a venedors de fum que ofereixen l’impossible i amaguen la lletra xicoteta. Entre mig algunes propostes interessants que passen desapercebudes.

Recordem, Estat, CCAA i Ajuntaments presten serveis essencials a la ciutadania que se paguen en diners dels impostos, que a més necessitem per a tornar el deute.

Quan volem millor educació, sanitat, dependència o justícia estem demanant més recursos que només se poden aconseguir en diners que s’han de traure d’algun lloc. Quan demanem millor neteja, més parcs i espais d’ús públic, s’han de pagar. Els recursos per a fer-ho son públics i s’han de gastar bé, en eficiència, i dient-nos en què i com, amb transparència.

Per a les CCAA i Ajuntaments a més dels tributs està el que perceben de l’Estat. Sense una reforma dels sistemes de finançament autonòmic i local qualsevol discussió sobre impostos autonòmics o locals és un cul de sac.

Entre els principis del Sistema Tributari Espanyol està la progressivitat, però no tots els impostos valen per al mateix, i està s’aconsegueix fonamentalment en l'IRPF perquè és més efectiu. No te sentit tornar a cobrar en successions per coses que les famílies ja han pagat en vida. Els invents en altres impostos, nous o existents, només valen per crear distorsions en l’economia i empitjorar el seu funcionament.

Igualment, les empreses han de contribuir en part dels seus beneficis perquè per a obtindre’ls utilitzen infraestructures i serveis que hem pagat entre tots, però al mateix temps hem de cuidar de que els tinguen i se’n puguen quedar bona part, perquè gràcies a ells podran invertir i millorar a seua competitivitat. Alguna cosa no funciona bé si falten ingressos i no s’arregla esquilant a les rendes mitjanes. El sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda xifra l’economia sumergida en un 25% del PIB, al voltant de 270.000 milions d’euros. D’això deuriem estar parlant i no d’enfrontar a la ciutadania en debats estèrils quan falta eficiència i transparència en l’ús dels recursos públics.

Portaveu del Grup Municipal Ciutadans en Vila-real

Compartir el artículo

stats