Síguenos en redes sociales:

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

EL TURNO

Zaida Moreno

Per les víctimes del franquisme

En els escassos 45 anys que té la jove democràcia espanyola, des del Partit Socialista hem treballat sense descans per a construir un estat de benestar que protegira a la ciutadania i permetera el desenvolupament del nostre territori. Hem aprovat infinitat de lleis que han servit per a garantir drets bàsics com l’avortament, condicions laborals dignes o l’accés gratuït a un sistema educatiu i sanitari de qualitat.

Però teníem una assignatura pendent amb els qui van lluitar pels valors democràtics dècades abans i van patir les represàlies de l’odi. Teníem pendent reconéixer, a través de les institucions, el seu paper contra el feixisme. En 2007 vam aprovar la primera llei de memòria històrica i en 2022 el govern de Pedro Sánchezva complir amb la llei de memòria històrica. I és que les víctimes de la dictadura, la guerra civil i el cop d’estat del 36 mereixien un lloc digne en la història, mereixien justícia i reparació, mereixien que es conega la veritat.

Reparar la dignitat dels afusellats

A Castelló, eixa justícia no va arribar fins a 2019 quan, amb la Nova Diputació liderada per José Martí i el PSPV, es va activar l’àrea de Memòria Històrica per a reparar la dignitat dels afusellats i recuperar la memòria democràtica. Així, aquests darrers anys s’ha aconseguit exhumar 88 cossos, sumats a les campanyes realitzades per l’Ajuntament de Castelló de la Plana i la Generalitat, en el cementeri civil de la capital. Una tasca que no hagués sigut possible sense l’empenta de la diputada provincial Tania Baños.

Els i les socialistes tenim clar que volem construir una província de futur, però també pensem que no podem avançar sense conéixer el nostre passat. Ara i sempre, memòria, justícia i reparació.

Vicesecretària del PSPV de la província de Castelló

Esta es una noticia premium. Si eres suscriptor pincha aquí.

Si quieres continuar leyendo hazte suscriptor desde aquí y descubre nuestras tarifas.