LA RÚBRICA

La batalla que importa

David Guardiola

David Guardiola

Sé que començant un article citant Donald Trump còrrec el risc de rebre un zasca com el que li va caure a Feijóo en voler corregir una cita de Machado. Però m’arriscaré. L’expresident yanki, encausat per adulterar eleccions, assegurava fa poc que, «a voltes, en perdre una batalla, es troba una nova manera de guanyar una guerra». A primera vista, semblaria una cita que encoratja a no defallir davant els contratemps. Però, si s’aprofundeix, evidencia una visió de la política com a xoc bèl·lic on només es pot guanyar o perdre.

I això em resulta preocupant perquè, com hem vist estes setmanes, als que s’obcequen en eixa perspectiva marcial els costa molt assumir l’alternança. Bàsicament diria que els costa perdre. Que no en saben. Ni de perdre, i tampoc de guanyar.

A Compromís, potser per ser un partit més menut, hem aprés que no sempre es guanya. Però també que el que importa és la capacitat de transformació per millorar. Què guanyar o perdre eleccions, per nosaltres, només suposa un canvi des d’on treballar.

Ara mateix, per exemple, Compromís ja no governa a la Diputació. I clar que això té conseqüències: el PP ha presentat uns pressupostos on oblida pobles només pel seu color; elimina la inversió en el pla director de l’aigua, que buscava garantir l’abastiment; s’ha reduït la partida per l’Escola Matinera, que ajudava a conciliar les famílies; han fulminat la de memòria històrica...

Megaplantes solars

Davant d’això, nosaltres ni defallim ni trenquem la baralla. Treballem i insistim. I així aconseguim que, malgrat tot, els pressupostos incloguen el que vam proposar al primer ple: una ajuda econòmica perquè els pobles facen front a les megaplantes solars; o que seguisca endavant el pla de Compromís per posar plaques solars als teulats dels pobles; o que s’haja inclòs una partida perquè els pobles puguen fer front als temporals.

Però és insuficient. I per això esmenarem els pressupostos de Diputació, igual que estem presentant esmenes a Les Corts enfront de les retallades de Mazón. Perquè l’única guerra en què ens veureu és per ajudar els pobles i la gent. I eixa no es pot perdre.

Portaveu de Compromís a la Diputació