Ja fa temps ens vam fer ressò de la necessitat de comptar a Castelló amb una programació més o menys fixa d’òpera. El per què era evident, agrada molt l’art total. Així, gràcies a l’esforç d’alguns col·lectius es va poder posar en marxa un projecte que aconseguís satisfer aquest requeriment per part de la societat castellonenca. L’Ajuntament de Castelló i la Diputació no van dubtar a donar suport a la iniciativa amb la col·laboració de CulturArts i altres entitats com la Fundació Dávalos-Fletcher. Es podria dir que tots es van unir per la causa, i fruit d’aquesta unió han arribat a produir-se diverses obres de certa envergadura i amb un marcat accent local, ja que no cal oblidar que un dels objectius d’aquesta proposta era demostrar que a Castelló es tenen les eines necessàries per portar a escena espectacles operístics de nivell.

Els anys han passat i el cicle d’òpera a Castelló s’ha consolidat en el calendari cultural de la ciutat, aconseguint atreure les mirades de tots aquells que agraden de les monumentals composicions d’autors inigualables com ara els Verdi, Puccini, Mozart... N’hi ha que esperen amb certa impaciència l’inici de la nova temporada operística. I aquesta espera ha arribat gairebé al final, ja que els propers dies 18 i 20 de novembre s’inaugura un nou curs per al gaudi de molts de nosaltres.

Així, per obrir la temporada operística a Castelló, l’Orquestra Lírica de Castelló (OLCS) aposta per una obra de gran envergadura com és La Bohème. Poc es pot dir d’una obra tan coneguda pel gran públic com aquesta. No obstant això, no està de més recordar que és una de les òperes més destacades i celebrades de la història. Dividida en quatre actes i amb música de Giacomo Puccini i llibret en italià de Giuseppe Giacosa i Luigi Illica, l’obra està inspirada en la novel·la Escenes de la vida bohèmia d’Henri Murger. En el seu llibret, que combina drama i comèdia, l’acció se situa a finals del segle XIX en l’epicentre de la vida bohèmia: París. No obstant això, l'OLCS ha volgut transcendir aquest cronòtop en el seu actual posada d’escena, sota la direcció escènica del valencià Jordi Aparici, de manera que situa la trama en un univers distòpic que podria situar-se en els últims anys del segle XXI. Com assenyala el director artístic i musical de la formació, Carlos Pascual, «el llibret de La Bohème possibilita una lectura a través dels anys perquè els seus temes són universals i atemporals, avui dia seguim vivint-los de manera quotidiana».

La dificultat tècnica a la qual s’enfronta l’Orquestra Lírica de Castelló és conjugar el nombre de músics que requereix la partitura del compositor italià amb les dimensions reduïdes del Teatre Principal de la capital de la Plana. «Ha estat necessari adaptar aquesta representació per a un nombre màxim de quaranta músics però amb la major qualitat sonora possible tenint en compte l’agraïda acústica del local castellonenc», expliquen. Hi haurà a més escenografia digital d’Álvaro Beltrán que demostrarà que la història de La Bohème té cabuda en una ciutat com la nostra.

REPARTIMENT // La soprano madrilenya Guiomar Cantó serà l’encarregada d’encapçalar el repartiment d’aquesta producció. Cantó serà Mimí, la protagonista d’aquesta història que es va estrenar al Teatre Regio de Torí l’1 de febrer de 1896, i sota la direcció d’un joveníssim Arturo Toscanini. Al costat de la cantant de Madrid podrem gaudir de veus valencianes i castellonenques com les de Vicente Antequera (Marcello), Mario Corberán (Rodolfo), Fernando Piqueras (Schaunard), David Cervera (Colline), Marián Torres (Musetta) o José Goterris (Alcindoro / Benoit).

Aquesta producció, com s’ha pogut saber, comptarà amb més de 100 persones en escena. A més, el Cor Da Capo Benicarló i els alumnes de l’aula de cor de l’Escola de la Banda de Música Ciutat de Benicarló posaran també les seues veus a disposició de la partitura de Puccini, al que es sumaran més de quaranta figurants i un grup d’alumnes del Centro Profesional de Música San José de Calasanz de Castelló que conformaran una banda en escena. En definitiva, un gran esdeveniment musical.