Qui compra art a Espanya? La veritat és que molt s’ha debatut sobre el col·leccionisme al nostre país, de la seua existència o absència, de si procedeix de l’àmbit del que és públic o el privat...

La majoria d’obra que es ven en fires i cites artístiques són fruit de la iniciativa d’entitats privades o fundacions, que veuen en això una oportunitat per exercir un paper de mecenes, alhora que desgraven un percentatge substanciós en la factura fiscal. No obstant això, les institucions públiques o administracions, de tant en tant, decideixen apostar per augmentar les arques d’un patrimoni que, fet i fet, és de tots. Aquesta és una forma de conservació d’aquestes obres, a més d’un reconeixement per a aquells artistes les obres dels quals han estat adquirides per aquests organismes locals, provincials, autonòmics o nacionals.

UNA INVERSIÓ

El fet que la Conselleria d’Educació i Cultura de la Generalitat Valenciana haja comprat recentment un total de 33 obres d’artistes valencians contemporanis és una bona notícia en el sentit que reconeixen i honren la tasca d’un grup d’artistes que, al nostre modest semblar, bé ho mereixen, ja que aquesta «elecció» o «selecció» ha estat efectuada a través d’una comissió d’experts conformada a aquest efecte i integrada per especialistes de reconegut prestigi en l’àmbit de la cultura a la nostra Comunitat, com pugui ser el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, que ha sigut l’encarregat de coordinar aquest comitè format pel director del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (MNCARS), el borrianenc Manuel Borja-Villel; el director de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), José Miguel García Cortés; José Ignacio Casar Pinazo, director del Museu de Belles Arts de València; Román de la Calle, catedràtic emèrit d’Estètica de la Universitat de València; Nuria Enguita, directora de Bombas Gens Centre d’Art; Rosa Castells, conservadora del Museo de Arte Contemporáneo de Alicante; Rosalía Torrent, directora del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC); María Marco Such, coordinadora d’exposicions de la Fundación General de la Universidad de Alicante; Ester Alba, decana de la Facultad de Geografía e Historia de la Universidad de València; Àngela Montesinos, presidenta de la Associació Valenciana de Crítics d’Art; Pilar Tébar, vicepresidenta per Alacant de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art; Paloma Palau, vicepresidenta per Castelló de l’Associació Valenciana de Crítics d’Art, i Ricard Silvestre, de l’Institut de Creativitat i Innovacions Educatives de la Universitat de València.

Amb una inversió que supera el mig milió d’euros (512.853,65 euros), la Conselleria de Cultura ha adquirit una obra per artista, i ho ha fet valorant la qualitat de la mateixa, a més d’aplicant criteris d’equilibri territorial i de gènere en les adquisicions. D’aquesta manera, de les trenta-tres obres, setze corresponen a homes, quinze a dones i dos són de projectes col·lectius, repartits entre les comarques de Castelló, València i Alacant. La diversitat de propostes és notòria, i reflecteix a la perfecció la creativitat i multidisciplinarietat dels artistes valencians. Així, entre les obres trobem pintura, escultura, instal·lacions, fotografia, vídeo, murals o tècniques mixtes.

POTENCIAR EL TALENT

Tal com reconeixen des de la Conselleria de Cultura, «aquesta iniciativa permet crear una demanda agregada en el mercat de l’art valencià, a través de la compra pública, i potenciar l’adquisició de reconeguts i consagrats artistes valencians, al mateix temps que apostar per la compra d’obres d’art de joves i incipients valors artístics del nostre territori per, així, incrementar el patrimoni de la Generalitat». Però això no és tot, ja que l’adquisició d’aquest fons artístic permetrà programar futures exposicions, coordinades pel Consorci de Museus, que recorreran tot el territori valencià. Unes mostres que aniran acompanyades de diferents programes de mediació, per a la divulgació i la posada en valor del nostre panorama artístic.

Entre les obres d’art adquirides, hem de destacar, com no, les dels artistes castellonencs, entre els quals trobem joves talents i altres creadors de trajectòria consolidada. En el primer apartat estarien Agustín Serisuelo o Jorge Julve, que representen a la perfecció l’aparició i consolidació d’un nou llenguatge artístic. Tots dos han exhibit les seues propostes en centres d’importàneica i són part del nostre present i futur. Dels artistes «consagrats», trobem diversos noms clau del nostre art més recent, com l’escultor vinarossenc Sebastià Miralles —mort al febrer de l’any passat 2017—, Pilar Beltrán, Joël Mestre, Xavier Arenós, Mar Arza o la parella formada per Maria Bleda i José María Rosa (Bleda y Rosa), Premi Nacional de Fotografia 2008. Aquests artistes formen part ara del patrimoni de tots nosaltres.