El pròxim dia 8 de desembre, solemnitat de la Immaculada Concepció de la Benaurada Verge Maria, clausurarem en la nostra diòcesi l’Any Jubilar que hem celebrat amb motiu del quart centenari de la fundació de la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta. Les iniciatives que s’han dut a terme durant tot l’any ens han permès conèixer millor la grandesa de la història de la devoció mariana més important a Tortosa. Gràcies a l’esforç de l’Arxiconfraria quedarà també un signe que ens recordarà aquesta celebració: la imatge que presidirà la façana principal de la nostra catedral.

La coincidència de la clausura de l’any marià amb la solemnitat de la Immaculada Concepció, ens ha de portar a reflexionar sobre el més important de l’any jubilar, que és, abans que res, un temps de gràcia, una crida a la santedat. El més important en totes les iniciatives que emprenem en ella no és el que es veu, sinó el que no es veu: la santedat dels seus membres. Tot ha d’estar al servei de la gràcia. El més important és el que succeeix en la relació entre Déu i cadascú de nosaltres, i això queda en el secret del que només Déu pot veure.

Maria ha fet vida l’Evangeli d’una manera plena i perfecta. I perquè ha seguit totalment al seu fill, és el model més perfecte per a tots els cristians. No podrem aconseguir la meta de la santedat més que mirant a Maria: ella ens mostra els camins perquè puguem posar en pràctica la Paraula. Això implica que si la devoció a la Mare del Senyor no desperta en nosaltres el desig de santedat, no és autèntica.

Per això, al finalitzar aquest Any Jubilar de la nostra diòcesis, si volem avaluar els seus fruits, la pregunta que ens hem de fer és si aquesta celebració ha acrescut en cadascú de nosaltres el desig de ser sants, que no és una altra cosa que el desig d’assemblar-nos cada dia més a la Mare del Senyor.

*Bisbe de Tortosa