La pràctica de l’esport, especialment en les edats més tempranes, ofereix nombrosos beneficis en la formació i desenvolupament dels nostres joves. Per això des de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport s’està realitzant un important esforç per a promoure aquest tipus d’activitats entre els estudiants.

Una de les iniciatives més destacades en aquest sentit ha estat la creació de la figura de Centres Educatius Promotors de l’Activitat Física i l’Esport (CEPAFE), que són els únics que poden realitzar projectes d‘esport, activitat física i salut (PEAFS).

A finals de novembre s’han fet públiques les ajudes de la Conselleria per a la realització de PEAFS que estiguen integrats en el projecte educatiu del centre en el curs 2016-2017. A la província de Castelló han sigut 32 els centres inclosos en aquestes subvencions, 28 d’ells públics i 4 concertats. Unes ajudes que permeten als centres potenciar totes les seues iniciatives amb l’objectiu de que els alumnes practiquen més activitats esportives.

És el cas de l’IES Matilde Salvador de Castelló, que rep aquestes ajudes per primera volta i és un dels pocs instituts de secundària de la província que han accedit a les mateixes, ja que és més habitual que siguen per a col·legis.

objectius / Des del centre expliquen que l’objectiu és «promoure l’activitat física i l’esport com estil de vida i costums saludables, a més de l’educació en valors». Per això s’ha adquirit material esportiu i es realitzen rutes senderistes, a més d’unes Jornades de Costums de Vida Saludables i unes altres de Conscienciació i Esport Adaptat. Els alumnes practiquen esports com badminton, volei, bàsquet i futbol. En total són uns 500 estudiants els que participen en totes aquestes activitats, a més de 12 professors i quatre persones no docents del centre.

Un altre IES que rep aquestes ajudes és l’Álvaro Falomir d’Almassora, que en aquest cas les ha rebut des que la Conselleria va obrir aquesta línia de ajudes. El centre dóna així continuitat a les activitats extraescolars d’atletisme i futbol sala, de 14.15 15.15 hores, i organitzen sortides relacionades amb esports com vela o ciclisme. També fan activitats puntuals amb els clubs esportius locals, com les recents unitats didàctiques d’escacs i en breu programaran una activitat relacionada amb les curses d’orientació.

A Vila-real el CEIP Pío XII també porta varios cursos participant en el PEAFS, el qual aglutina totes les activitats extraescolars que es fan al centre: les organitzades per l’AMPA, Ajuntament de Vila-real i el propi centre. Vora 200 xiquets practiquen esport al llarg de la setmana, com patinatge, futbol sala o gimnàstica, i amb Esport a l’Escola els alumnes de 5è i 6è han practicat pàdel i bèisbol, tot i que les ajudes de Conselleria es destinen sobretot al material d’educació física.

Un altre ejemple és el CEIP Pare Vilallonga de Borriana, el qual ha duplicat la dotació econòmica per al PEAFS el darrer curs. Així, els seus alumnes poden practicar nombrosos esports i participar en activitats com el Dia Europeu de l’Esport Escolar, sovint col·laborant amb l’Ajuntament.