La Generalitat valenciana ha ratificat la seua aposta pel reciclatge de residus orgànics amb la compra de 226 compostadors de bioresidus per a fomentar el compostatge domèstic i comunitari entre els consorcis i entitats locals, que ha suposat una inversió de 16.140,94 euros.

Es tracta d’una mesura de prevenció en la generació de residus, mitjançant la qual es pot fer autocompostatge, a fi de reduir la quantitat de residus orgànics que van als contenidors RSU i que, posteriorment, són transportats a plantes de tractament.

L’objectiu final és reduir la generació de residus i aconseguir, d’aquesta manera, una disminució de les taxes de recollida i tractament de residus per als ciutadans que voluntàriament s’adherisquen a aquest sistema i el duguen a terme de manera adequada. Aquesta mesura està consagrada en els plans nacional i autonòmic de residus i està sent incentivada des de la UE per a la seua implantació gradual a Espanya.

COL·LABORACIÓ / Diversos consorcis de residus i ajuntaments de la Comunitat estan col·laborant amb la Generalitat en la normalització i extensió d’aquest sistema, que és apte, sobretot, per a zones rurals i semiurbanes, encara que també per a algunes ubicacions de zones urbanes.

De fet, aquest nou sistema promogut per la Generalitat serà una de les grans línies de treball de diversos consorcis de residus de la Comunitat, ja que s’hi inclouran cursos de formació per als serveis tècnics municipals i per als usuaris finals, entre altres.

Alguns municipis de la Comunitat Valenciana ja estan treballant en la implementació d’aquest sistema, una modalitat de gestió de residus addicional i complementària al servei de recollida actual. De fet, l’any passat, l’Ajuntament de Castelló ja va posar en marxa una prova pilot per testar la recollida de residus orgànics. Aquesta prova pilot es va prolongar durant sis mesos i va permetre avaluar l’acceptació o no d’aquest tipus de recollida selectiva de residus en origen, que se suma a les de plàstic, vidre i cartró.

Cal destacar que el reciclatge de residus orgànics és important per tal de reduir l’impacte ambiental que tenen (generació de lixiviats, emissió de gasos, majors costos, etc.).