La Universitat Jaume I ja té 21 anys i en aquest temps s’ha donat a conèixer pertot arreu. Avui en dia són molts els investigadors capdavanters que duen el nom de la universitat a congressos internacionals i revistes de reconegut prestigi. També és freqüent avui en dia que els nostres antics alumnes presenten les seues credencials i destaquen la seua formació a l’UJI i els avantatges que han tingut per haver estudiat en aquesta institució. De la mateixa manera, la nostra gestió és ben coneguda i reconeguda a l’àmbit nacional i internacional.

Castelló i la seua universitat són excel·lents llocs d’acollida, almenys així ho transmeten les persones que venen a la universitat d’altres indrets. Tenim magnífiques instal·lacions, organitzem molt bones activitats d’acollida, especialment a l’estudiantat estranger, i sabem fer que el professorat i el personal d’administració que ens visita se senta a gust.

Conscient dels avantatges que aquesta situació pot suposar, la Universitat Jaume I considera un dels objectius estratègics tant en el seu Pla Estratègic, com en el seu Pla de Màrqueting, consolidar l’oferta educativa i donar-la a conèixer al potencial estudiantat nacional i internacional, així com incrementar la mobilitat de la comunitat universitària i facilitar la presència a l’UJI de persones d’altres centres educatius de l’Estat espanyol i d’altres països.

Per tot açò, hem creat el Programa d’ambaixadors i ambaixadores de la Universitat Jaume I. Hem cregut interessant nomenar persones que puguen contar més enllà del nostre àmbit d’actuació els valors de la Universitat Jaume I, personificant la realitat universitària davant el futur estudiantat, personal docent i investigador i personal d’administració.

L’ambaixador o ambaixadora pot ser nacional o internacional i la seua missió és promoure una imatge positiva de la Universitat Jaume I al territori de l’Estat espanyol o a l’estranger. L’ambaixador nacional és un bon estudiant actual o antic alumne, o també professorat o personal d’administració de l’UJI que prové de centres de províncies properes a Castelló o a la Comunitat Valenciana. Aquest potencial ambaixador voluntàriament sol·licita participar en el programa i parlar als alumnes, o bé al professorat, orientadors o AMPA del seu antic centre de secundària sobre la Universitat Jaume I, donant-los a conèixer de primera mà la seua experiència com a part de la comunitat universitària de la Universitat Jaume I i animant-los a estudiar a l’UJI, la universitat pública de Castelló.

L’UJI és una universitat que ja atrau un nombre important d’estudiants d’altres parts d’Espanya, amb un percentatge d’un 25% d’alumnat de grau i de postgrau que procedeix de fora de la província de Castelló. Aquest alumnat ho és sobretot de les zones més pròximes, les que millor ens coneixen. Amb aquesta nova figura d’ambaixador i ambaixadora esperem que siguen molts més els estudiants que vinguen d’aquests territoris, garantint així la continuïtat del nostre projecte universitari a Castelló. Inicialment, els ambaixadors i ambaixadores nacionals actuaran a l’entorn d’influència de l’UJI: Tarragona, Terol, Saragossa, València, Alacant, Conca i Albacete, i la idea és estendre la xarxa d’ambaixadors a altres províncies en els anys vinents.

D’altra banda, l’ambaixador o ambaixadora internacional de la nostra universitat és una persona que coneix de primera mà la institució i el seu entorn, Castelló. Pot ser un o una estudiant amb èxit en els seus estudis, que ha de fer una estada d’estudis o de pràctiques a l’estranger; o bé estudiants estrangers que han fet una d’aquestes estades a l’UJI o han cursat ací els seus estudis i han de tornar a la seua institució. Aquest estudiantat pot sol·licitar actuar com a ambaixador de l’UJI a la seua universitat de destinació o origen portant informació actualitzada a l’oficina de relacions internacionals d’aquella institució, fent xarrades sobre diferents aspectes de la universitat, contestant preguntes sobre l’UJI o participant en les xarxes socials.

També el professorat i el personal d’administració poden sol·licitar participar en el programa sempre que conega la Universitat Jaume I i tinga l’oportunitat de visitar una altra institució amb la qual siga interessant establir o millorar la relació. La participació en el programa es requerirà, sobretot, a aquelles persones que han rebut una ajuda econòmica de l’UJI per a fer la seua estada.

Els antics alumnes de la Universitat Jaume I també poden desenvolupar la funció d’ambaixadors o ambaixadores, sempre que encara mantinguen vincles amb els seus centres d’estudi anteriors o amb les universitats estrangeres on han fet estades. Cal dir que les particularitats de cada cas seran valorades de manera periòdica per la comissió de seguiment del programa que admetrà o denegarà les sol·licituds de participació.

Amb aquest programa volem crear una gran xarxa d’ambaixadors i ambaixadores per tot el món. Ells ens ajudaran a donar a conèixer l’UJI i el seu entorn a les fires d’estudis internacionals, explicant la seua pròpia experiència a la nostra institució, ens faran d’enllaç per a iniciar relacions quan no hi haja cap prèviament, o simplement intentaran arribar a l’estudiantat, el professorat i el personal d’administració d’altres centres compartint el seu coneixement i la seua experiència personal a l’UJI.

L’objectiu final és incrementar la internacionalització de la Universitat Jaume I. Volem atraure més estudiants que vulguen fer estades o cursar els seus estudis ací, i professorat i personal de serveis que ens vulga visitar per conèixer de primera mà com fem les coses en aquesta institució. La participació d’aquestes persones en les nostres tasques acadèmiques i de gestió serà enriquidora i d’especial importància per a aquell sector de la comunitat universitària que, per raons diverses, no pot tindre l’experiència internacional eixint personalment a l’estranger.

Aquest programa es va llançar fa unes setmanes a la Universitat Jaume I i la seua acollida ha sigut espectacular. Moltes persones han omplit ja la sol·licitud per a participar-hi. No és un càrrec remunerat, no du afegits beneficis de cap tipus, però sens dubte és un gran orgull ser ambaixador o ambaixadora de la Universitat Jaume I, i per descomptat de la ciutat de Castelló. H