Cada temps porta la seua dificultat i la seua oportunitat. Els temps de crisis ens emplacen a descobrir allò que és realment important. No és fàcil afrontar la vida davant un futur amenaçat i incert. Però la crisi que vivim no és merament econòmica, sinó també dels valors que orienten la nostra vida, dels fonaments que li donen sentit. Aquesta absència de valors ha dut a les persones a actuar sense consciència del que està bé o mal; del que és moral o immoral; en definitiva, del respecte als seus conciutadans. Tanmateix és aquesta absència de valors la que fa que avui hi hagi un tercer món.

Quan algú viu la fe cristiana li afecta, com a tothom, la realitat que l’envolta, però va més enllà. Creure en Jesucrist ajuda a afrontar les dificultats sabent que aquestes no tenen l’última paraula i que el valor de cada persona està per sobre de tot. L’exemple més clar de la força de la fe el tenim en els cristians que fan de la seua vida un do per als altres: en el silenci de la pregària o en la família, en l’exercici responsable de la professió o en l’acció solidària i missionera. No obstant, hem de reconèixer que la fe de molts cristians s’està adormint, com una flama que un dia va il•luminar però que està apagant-se. Moltes vegades parlem dels problemes del nostre món, de les dificultats per viure la fe. Però, amb això, potser amaguem la nostra debilitat: la fe no sosté la nostra vida. És necessari donar-li una oportunitat a l’Evangeli que l’Església proclama, celebra, viu i prega. Sense fe, sense confiança, des d’un punt de vista humà, és impossible construir res. El nostre món està necessitat de confiança. La fe cristiana es presenta com l’Evangeli que suscita confiança. Perquè qui creu en Crist, troba aquella confiança que li permet afrontar les dificultats sense quedar atrapat per elles.

El temps de Quaresma ens convida a participar més intensament en la vida de l’Església i, així, alimentar-nos de la Paraula de Déu i del Pa de la Vida; deixar-nos guarir pel sagrament del Perdó; oferir als altres el millor de nosaltres mateixos; reconèixer el valor sagrat de cada persona; esforçar-nos per no ser indiferents a cap sofriment. És la manera concreta de donar una oportunitat a la fe en la nostra vida. H