La Quaresma és una ocasió providencial per renovar la nostra vida. Un temps de gràcia que l’Església ens proposa cada any per entrar més a fons al cor de la fe. Pel baptisme participem en el camí de Jesús, en el seu pas de la mort a la vida, en el seu amor més fort que la mort. Un do de Déu que hem d’acollir al llarg de la nostra vida perquè tota ella sigue transformada a imatge de Crist.

En aquest camí de la Quaresma és molt important dedicar temps a llegir, escoltar i meditar la Paraula que es proclama en les celebracions d’aquests diumenges. Aquesta Quaresma té una cita especial en la Trobada Diocesana, el tema de la qual es “la Paraula de Déu en la vida i en la missió de l’Església”. Significa entrar al cor mateix de l’experiència cristiana, puix aquesta naix de l’encontre amb la Paraula de Déu, qui s’ha manifestat en la història, té la seua plenitud en el misteri pasqual de Crist i arriba a nosaltres avui en allò que l’Església creu, celebra, viu i prega.

Moltes vegades parlem de la necessària renovació de les nostres comunitats parroquials, però aquesta renovació no pot sorgir de nosaltres mateixos, cal tornar a escoltar la Paraula de Déu i acollir el do del Seu amor en la celebració dels sagraments. Aquí estan les fonts d’aigua viva. Per això, en preparar la Trobada Diocesana ja estem donant una resposta a l’exigència de renovació eclesial a fi de ser llum del món.

Aquest any la Trobada Diocesana té també una dimensió nova: convoca a tots i a totes les edats. Així manifesta la realitat intergeneracional en què es realitza la vida cristiana. Una imatge d’Església que, respectant les distintes situacions, vol accentuar aquell element que ens uneix i impulsar la comunió en la mateixa fe, sabent que tots ens podem ajudar mútuament. D’aquesta manera es fa realitat una visió d’Església més dinàmica i arrelada en l’experiència de la fe de cadascú com a comunitat. ¡Quina gran oportunitat si sabem acollir-la i ens posem en camí! No oblidem que, com a part d’aquesta societat, participem de la seua mentalitat marcada pel pessimisme i per la queixa. No ens deixem dur per aquesta actitud, posem-nos en camí i escoltem la Paraula de Déu. H