Mª JOSEP SAFONT

Alcaldesa de Burriana

Ja estem en Falles. Ha arribat març i les festes que se celebren dedicades a Sant Josep van avançant dia a dia. Les reines ho van proclamar des del balcó de l’Ajuntament i van anunciar que tots, borrianencs i forasters, tenien al davant uns dies per compartir el sentiment que significa ser faller o fallera. Borriana viu intensament aquestes festes en molts àmbits i situacions. El món del comerç, la cultura, l’art o l’artesania prenen un ambient especial quan s’acosten les celebracions falleres. Tota la ciutat i la població comparteixen unes vivències que, des del moment en què s’anuncien, impliquen un moviment especial en els carrers i les places de la localitat.

Borriana compta amb el major nombre de comissions falleres de la província, 19, que fan que es tracte de la ciutat que marca un punt de visita obligada per a les persones que valoren la importància i la qualitat dels monuments fallers que planten cadascuna de les falles. Unes veritables obres d’art que donen a conèixer tots els visitants el treball, l’esforç, la dedicació i l’art que, d’una manera efímera, ompliran els seus ulls i cors de bellesa, de sàtira i d’ironia.

Perquè les falles, els monuments, no són únicament una obra d’art sinó que ofereixen una visió de l’actualitat, local o forànea, ben particular. Eixe punt crític i irònic aporta una manera diferent d’expressar una visió de la realitat. Tot això, acompanyat de l’acollida que els borrianencs fan a totes aquelles persones que tinguen el gust de visitar-nos, són suficients per fer passar una bona jornada a la nostra ciutat.

Els diversos actes que omplen les dies centrals de la festa ofereixen uns motius afegits per al passeig per les diferents ubicacions: la plantà, les desfilades, les visites als casals, els balls, les activitats per a xiquets o majors i l’ofrena són alguns dels més remarcables.

Borriana obre les seues portes i els seus braços a tots els visitants que hi vulguen apropar-se. Des d’aquestes línies convide a totes les persones a acostar-se a les nostres festes falleres. Les que les coneguen repetiran i les que encara no ho hagen fet seran molt ben rebuts. Perquè Borriana no seria la mateixa sense les Falles i les Falles tampoc no serien les mateixes sense Borriana. H