El Periódico Mediterráneo

El Periódico Mediterráneo

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

PREPAREN ELS FUTURS DECRETS

L’alt funcionariat de la Generalitat necessitarà el nivell C1 de valencià

Serà a partir de l’any 2025, amb un període transitori, i l’alumnat de Batxillerat amb un 7 en la matèria obtindrà el nivell

Les conselleres Raquel Tamarit i Gabriela Bravo. Inma Caballer.

Els futurs alts funcionaris de la Generalitat valenciana hauran d’acreditar un grau C1 de coneixement del valencià (equivalent a l’antic mitjà) i no un B2 com fins ara encara que el sistema d’educació serà l’encarregat de validar aquests coneixements si es trau almenys una nota de 7 en l’assignatura en Batxillerat, a l’estil del model aplicat a Galícia.

Aquesta és la principal novetat dels futurs decrets en els quals estan treballant tant la Conselleria d’Interior i Funció Pública com la Conselleria d’Educació i Cultura i que, en la pràctica, suposen desbloquejar el conflicte sobre el requisit lingüístic en l’accés a la funció pública que feia set anys que enfrontava a PSPV i Compromís.

Segons van explicar les conselleres de Funció Pública i Educació, Gabriela Bravo i Raquel Tamarit, respectivament, el nou requisit lingüístic entrarà en vigor a partir de les oposicions públiques del 2025 i s’aplicarà a tots els funcionaris de grup A1 i A2 de l’administració de la Generalitat valenciana, Administracions locals, personal no docent de les universitats i empleats públics dels consorcis de tot el territori valencià, incloses aquelles comarques en les quals ara hi ha possibilitat de sol·licitar una exempció a l’estudi del valencià, exempció que ara és «residual» segons va assegurar Tamarit: un 8,4% d’alumnes demanen l’exempció en les proves d’accés a la universitat.

El nou decret marca que els subgrups A1 i A2 (l’escala més alta del funcionariat) necessitaran un C1. Mentrestant, els del grup B i C1 (escala mitjana) necessitaran un B2 en valencià i els del grup C2 un B1, tal com es demana ara. En aquests dos casos també s’obtenen pel sistema educatiu.

Educació i Sanitat

Això sí, ambdues van voler deixar clar que el requisit del C1 (un mitjà) no serà necessari per als docents ni per al personal sanitari, que queda fora d’aquest requisit lingüístic per tindre la seua regulació pròpia. «En el cas de l’àmbit sanitari ja té la seua pròpia regulació de l’any 2017 que contempla el coneixement del valencià com un mèrit», va recordar la consellera Bravo.

Segons el detall aportat, el nivell de coneixement del valencià exigit canviarà a partir del 2025 però fins llavors es mantindrà un període transitori en el qual continuarà sent aplicable requerir la possessió d’un B2 també per a l’alt funcionariat.

Mentre es posa en marxa aquest requisit d’accés a la funció pública, Educació treballarà també un decret propi per a fer possible que la competència del C1 s’obtinga directament a través del sistema educatiu. «Fins que el sistema educatiu no certifique el nivell de C1 per a l’accés a l’administració, la llei tampoc l’exigirà», va explicar la consellera Bravo.

Així, l’alumnat que acabe l’ESO obtindrà un certificat de nivell B1, el que acabe el Batxillerat aprovant el valencià, un B2, però per a aconseguir el C1 a través del sistema educatiu s’haurà d’obtindre almenys un 7 de nota en els dos cursos de valencià del Batxillerat, d’aquí ve que «no faça falta un altre examen posterior», segons va asseverar la consellera Bravo per a optar a llocs d’alt funcionariat.

Interinitat

Això sí, els alts funcionaris que ara estiguen en una situació d’interinitat i que opten a consolidar plaça en un procés a partir del 2025 sí que hauran de certificar un nivell C1 a través d’una altra mena d’homologació o de prova, ja que, segons va explicar Tamarit, el nivell d’acreditació per la nota de Batxillerat serà amb caràcter retroactiu, però a partir del curs 2021-2022.

Bravo no va poder especificar a quants funcionaris afectarà aquesta nova mesura, encara que des de la Conselleria d’Educació, Tamarit sí que ha concretat que en aquests moments el 85% del funcionariat declara tindre coneixements del valencià i el 50% tenen ja reconegut un C1.

Fi al xoc

Totes dues conselleres van destacar l’«ànim» que hi havia d’entesa entre totes dues Administracions per a arribar a aquest acord. «He d’agrair a la consellera Bravo la predisposició per a arribar a acord. En una negociació el més important és voler arribar a acords i en aquest cas des del minut zero les dues conselleries volíem arribar», va detallar Tamarit.

«Complim amb el que una societat amb dues llengües oficials demana, que les administracions tinguem la capacitat d’atendre’ls com toca», va afegir. Una petició que en els últims temps s’havia estés, i que pel moment no afectarà als funcionaris depenents de l’Administració General de l’Estat. 

«Un pas històric per a posar fi a la discriminació de valencianoparlants»

El sindicat UGT i l’organització Acció Cultural del País Valencià van aplaudir ahir l’acord sobre el requisit lingüístic per a l’accés a la funció pública. Des d’UGT Serveis Públics del País Valencià consideren «raonable i proporcional» l’exigència del B2 de valencià per a l’accés a la funció pública dels llocs de la Generalitat amb nivell A1 i A2 en entendre que amb aquesta capacitació lingüística estarien garantits els drets de la ciutadania a comunicar-se amb l’Administració valenciana en la llengua pròpia.

Malgrat aquesta valoració, UGT considera que l’exigència hauria de pujar al C1 (antic mitjà) en llocs les funcions dels quals requerisquen qualificació. El sindicat comparteix la posició de la Conselleria de Justícia que l’actual sistema educatiu homologarà els estudis de Batxillerat amb el B2, per la qual cosa no seria comprensible que s’exigira a futurs aspirants major nivell de coneixement del qual proporciona l’ensenyament reglat en l’actualitat.

Des d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) consideren que l’acord és «un pas històric en la fi de la discriminació dels valencianoparlants». L’entitat destaca que «per primera vegada des que existeix l’autonomia», les persones que vulguen opositar com a funcionaris hauran d’acreditar un nivell de valencià. I valora que per part del Consell s’haja acceptat una de les seues demandes reiterades «a la qual alguns sectors s’oposaven»: acreditar diferents nivells de valencià en funció de cada grup de l’administració. Es mostra així d’acord amb la decisió que els alts funcionaris (A1 i A2) hagen d’acreditar un C1 a partir de l’any 2025, ja que aquest és el nivell al qual s’homologarà l’aprovació del coneixement del valencià en les proves d’accés a la universitat, i per a accedir a aquests grups fa falta un títol universitari.

Compartir el artículo

stats