A la Universitat Jaume I vam celebrar abans d’ahir l’acte acadèmic d’inauguració del curs amb una lliçó brillant impartida pel professor Vicente Orts, catedràtic de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica, sobre les dimensions econòmiques del món i el seu impacte en el benestar present i futur de les nostres societats.

Amb aquest acte obríem oficialment un curs que es va encetar el passat 10 de setembre amb vora 4.300 estudiants nous, entre els 3.100 de grau i els més de 1.200 de postgrau i doctorat; nous estudiants i estudiantes que enguany comencen el seu camí com a universitaris i als que, des d’aquesta tribuna, vull donar la benvinguda a la que és ja la seua casa, i no només per uns pocs anys, sinó per sempre, ja que la necessitat de formar-se i aprendre s’entén avui com un camí paral·lel a la vida professional i personal de tots nosaltres.

Amb aquest acte, els universitaris i universitàries de Castelló ens marquem els que seran els grans reptes de l’any acadèmic que ara encetem, i que volem compartir des d’ací amb tota la societat a la qual, com a universitat pública, ens devem. Entre tots ells, el més important és garantir les possibilitats de desenvolupament, tant humà com professional, de les persones, tant pel que respecta al nostre estudiantat com al personal docent, investigador i d’administració i serveis.

Així, com a universitat pública anem a centrar tots els nostres esforços en oferir els millors serveis al nostre estudiantat. Formant-los professionalment però també com a persones i ciutadans compromesos amb el seu temps, estimulant en ells l’estudi i la cultura del treball i de l’esforç com a camí per a la superació individual i col·lectiva, i desenvolupant, sempre, el seu l’esperit crític al servei de la societat, i volem fer-ho de manera que tots i totes puguen accedir-hi als estudis universitaris. En igualtat d’oportunitats.

És per això que hem reclamat, altra vegada, la necessitat de situar les taxes universitàries a uns nivells semblants als que hi havia abans de la crisi. Reivindicant sempre eixa cultura de l’estudi i de l’esforç no deixarem mai tampoc de reivindicar una igualtat d’oportunitats per a l’accés a la Universitat. En aquesta línia, nosaltres, des de l’UJI, continuarem destinant 300.000 euros anuals, dels fons propis, a ajuts a l’estudiantat, tant a través de beques per a matrícula com per a manutenció; atenen a criteris de renda i de rendiment.

Junt a aquest compromís, aquest serà també un curs en què treballarem per la consolidació de la nova Escola de Doctorat, centre de formació per als futurs doctors i doctores, i “pedrera” de talent del coneixement. I també posarem en marxa nous espais per a la docència i la investigació, com són la creació d’un laboratori que acollirà les pràctiques experimentals del Grau de Criminologia i Seguretat, i la transformació de 4 espais de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals en aules noves, que donaran servei als graus de Medicina i Infermeria, i també en aquest curs rebrem ja el 1er mòdul departamental de la Facultat de Ciències de la Salut, que es va licitar en 2013 i que acollirà dependències departamentals i laboratoris d’investigació.

Al llarg dels pròxims nou mesos continuarem amb l’impuls del Programa d’Extensió Universitària -el PEU-, amb més de 20 anys i ampla tradició, acostant la universitat i la seua programació als ciutadans de les nostres comarques; potenciant totes les seus de l’UJI, i en particular a la nova seu de La Plana de la ciutat de Vila-real.

També dintre d’aquest curs i després de 9 anys de gestions, s’iniciarà la remodelació de l’edifici de l’antiga delegació d’Hisenda de Castelló a la plaça de l’Hort dels Corders, uns treballs que faran realitat el projecte d’ús compartit de l’immoble entre l’UJI i l’Ajuntament de Castelló i que permetrà estendre la nostra activitat al cor de la ciutat de Castelló.

Dins de l’àmbit docent, cal destacar que aquest curs començaran dos nous dobles títols de grau: un d’ells en l’àmbit d’Economia, Direcció d’Empreses i Finances i Comptabilitat, amb la Universitat de Mòdena, i l’altre, d’Enginyeria Química, amb la Universitat de Limoges.

En aquest curs acadèmic impulsarem l’administració electrònica, conscients de la importància que té per a l’eficiència d’una administració i la satisfacció dels usuaris i treballadors, l’agilització dels tràmits.

A més a més, aprofundirem en l’ús del web com a canal d’informació pública, donant accés a les nostres dades i fent un exercici de transparència cap a la ciutadania.

Aquest curs, com ho he dit al principi, vull que siga especialment el curs de les persones i per tant, junt amb el compromís amb la millora de les condicions d’accés a la formació dels estudiants, anem a treballar per a millorar les condicions del personal docent i investigador, i les del personal d’administració i serveis -amb l’adopció a l’UJI del nou model de carrera horitzontal que ha proposat la Generalitat Valenciana.

I continuarem amb el compromís per la nostra llengua, treballant, més intensament si cal, pel seu conreu i pel seu ús, tant al sí de la nostra universitat com a totes les nostres comarques, que tant ens estimem.

Aquesta és una breu mostra dels principals objectius que vaig poder exposar davant la comunitat universitària el passat divendres. Es tracta de reptes que ens animen a enfrontar amb il·lusió aquest nou curs i que estic segur que, amb l’esforç de tots i totes els membres de la comunitat universitària i el suport i col·laboració que hem tingut sempre entre la població de Castelló, aconseguirem assolir per a benefici de tota la societat en el seu conjunt.

*Rector de la Universitat Jaume I