Vaja per davant de tot la meua enhorabona al PP per la victòria del passat diumenge. Un èxit del tot sobtat i inesperat que hauria de suposar la dimissió d’alguns. I no em referisc a cap polític, sinó als enquestadors.

Dit això, crec que en la nova etapa que s’obri al davant han de canviar moltíssimes coses. De fons, i de formes. Pel que fa a les primeres, és evident que són imperioses profundes reformes en la justícia (per exemple en la independència del Consejo General del Poder Judicial i en la lentitud funcional), en l’educació (no pot ser que la llei canvie segons el partit que governe) o en la regeneració democràtica (fora la corrupció de les institucions i la manipulació dels cossos de seguretat), per citar només alguns exemples.

De fet, només cal parar atenció als que eren responsables d’eixes àrees i que, en estos quatre anys, van haver de dimitir: Alberto Ruiz Gallardón, José Ignacio Wert i, en breu, Jorge Fernández Díaz. Dos d’eixos tres estaven el passat diumenge celebrant els resultats electorals al balcó remodelat amb diners negres de Gènova. Just al costat de Miguel Arias Cañete (implicat als papers de Panamà), Javier Arenas (del qual sembla ser que s’han trobat uns vestigis al Palau de Betxí) i del mateix Mariano Rajoy, que apareix als papers de Luis Bárcenas.

Crec que tot això fa mal a la vista. I a les ganes de la immensa majoria de les persones que creuen en una política diferent, renovada i més autocrítica. Per això, eixa foto no pot suposar el començament de la nova legislatura, sinó la defunció d’un passat caduc i ple d’errors que ara s’hauran de reparar. H

*Alcalde de Betxí