MAGDALENA 2024

Castelló, amb les seues regines: Galanies per a Lourdes i Vega

El món de la festa ret tribut aquesta cap de set,mana a les seus regines, Lourdes Climent i Vega Torrejón, amb les Galanies al Palau de la Festa.

Lourdes i Vega, regines de Castelló.-

Lourdes i Vega, regines de Castelló.- / Manolo Nebot

Homenatge a les dos màximes representants de les festes de la Magdalena 2024. El món de la festa rebrà dissabte dempeus a la regina de Castello, Lourdes Climent; i a la regina infanti, Vega Torrejón, en les dos gal·les més esperades de l'any i les que criden a diana dels darrers set dies per a la setmana gran.

Les regines de Castelló.

Les regines de Castelló. / Manolo Nebot

Lourdes Climent, regina de Castelló.

Lourdes Climent, regina de Castelló. / Manolo Nebot

Lourdes, regina de Castelló

Regina de somriure etern, regina de les festes de Castelló, Lourdes Climent Moreno camina amb pas ferm l’últim tram del camí fins al tercer dissabte de Quaresma, quan l’Inici, d’ací a poc més d’una setmana, marque, el 2 de març el començament de la setmana gran de la festa plena castellonera. Abans, però, queda un dels actes més simbòlics i més esperats del regnat de Lourdes: la Galania a la Regina, que omplirà aquest dissabte el Palau.

La trucada, un fet màgic

Als seus 25 anys, l’experiència li dona una perspectiva més gran de l’abast del seu regnat. D’ençà que l’alcaldessa li trucara, un 4 d’agost que recordarà tota la vida, el camí ha estat una «preciosa experiència, que ens ha portat a conéixer molta gent o a atresorar moments molt especials». «El dia de la trucada és un dels que més recordaré, perquè vaig ser conscient que aquest seria, i ha sigut, un any inoblidable, únic, una oportunitat com a festera; el mateix que el moment de la Imposició de Bandes, quan em vaig girar a saludar i vaig veure tot el Principal dempeus, i quan, ja seguda vaig contemplar a totes les companyes de regnat», explica, tot dient que, el que «més espera» és que «arribe ja la setmana gran, per compartir cada instant amb tota la ciutadania de Castelló».

La regina, amb les dames de la ciutat

La regina, amb les dames de la ciutat / Kmy Ros

El «somni» de ser regina, ja una realitat, li deixa ara poc temps, entre la «responsabilitat de representar a Castelló» i el seu treball a la multinacional UBE, després de finalitzar els seus estudis d’Ingenyeria Química. Sequiolera des del bressol, el seu llarg currículum fester passa per tots els càrrecs infantils fins a ser madrina infantil el 2010; dama infantil de la ciutat en 2011, i, ja en la cort major, madrina en el llarg curs fester 2020/22, fins assumir el regnat de les festes de la seua ciutat. «Juntament amb les dames de la ciutat formen un equip compacte, amb una gran connexió des del primer moment, i amb elles compartisc aquesta banda verda», diu.

Creu fermament en «donar a conéixer les festes de la Magdalena arreu del món», després de l’experiència a Fitur, on va estar «orgullosa d’exportar les festes i tradicions arrelades», en les que «19 sectors treballen durament en la construcció de les gaiates, amb l’explosió de llum i color als carrers, i símbol de la festa». 

«Disfrutem de la Magdalena, que és curta, intensa i única»

Lourdes Climent Moreno està feliç. Una felicitat que es veu al trobar-la, que se li nota als ulls. «Ser la regina de les festes és un cúmul de sentiments, Il·lusió sumada a alegria, a emoció, a orgull», assenyala, mentre convida a la ciutadania de la ciutat a «gaudir de la Magdalena, que són unes festes curtes però intenses... i úniques al món». «Cada acte és important, des de l’alegria de compartir el Pregó amb la província a l’emoció continguda de l’Ofrena a la Mare de Déu de Lledó, les vibrants mascletaes cada dia, i el sentiment i la passió del Desfile de Gaiates, on les comissions mostren la seua força i visibilitzen el símbol de la festa, il·luminant tot Castelló».

I, ara per ara, ganes de què arribe la Galania, eixe moment en què «podré compartir amb tot Castelló l’orgull del reinat, l’ambient festiu que ja començarem viure a la ciutat, en el compte enrrere cap a la setmana gran, que anime a viure de ple» per «crear un àlbum comú per al record». 

Vega Torrejón Garrote, regina infantil de Castelló 2024.

Vega Torrejón Garrote, regina infantil de Castelló 2024. / Manolo Nebot

La regina infantil Vega

Està contenta de representar als xiquets i xiquetes de la festa de Castelló, i té la il·lusió a màxims. Vega Torrejón Garrote és la regina infantil de les festes de Castelló, una «responsabilitat» i un «honor», com ella mateixa assumeix, que porta amb solera i amb una simpatia inabastable. Sap de festes, les viu, les sent. I es nota. «Des de l’elecció m’han passat moltes coses molt boniques, juntament amb la regina Lourdes», assenyala, als 10 anys, mentre recorda «la trucada de l’alcaldessa com el punt d’inflexió» de la seua vida i com «un instant que li va canviar la vida». Però també la Imposició de Bandes, que va viure amb les emocions a flor de pell de principi fins al final; i «el saque d’honor del CD Castellón», pel que sent passió orelluda, i per cada dissabte de presentació al Palau. Tot.

Tresors

Diu que «guarda ja tresors de records» al costat també de les seues dames de la ciutat infantils, entre les que és «una més» encara que amb rang de regina. A totes les coneixia com a madrinetes infantils el passat any, però aquest any «ha sigut molt especial». I, per a compartir-lo amb tots els sectors de la ciutat, amb tots els xiquets de la festa de Castelló, espera ja la Galania que, diumenge a la vesprada, omplirà de joia el Palau. «Anem a viure-les tots junts, i ens ho passarem genial», explica.

Les dames de la ciutat infantils.

Les dames de la ciutat infantils. / Manolo Nebot

Espera amb deler la setmana gran de la festa plena castellonera, on no vol perdre’s «res». «M’agraden tots els actes, no vull deixar-me’n ni un, amb alegria i orgull de representar a Castelló». Això sí, no vol que arribe el Desfile Final. «Serà com acomiadar-se d’un somni», diu, encara que li quedarà molt de camí per recórrer com a regina de Castelló, com a representant de la festa «a València, a Alacant i allà on calga anar». Perquè ella vol abanderar el present i el futur de les festes, més internacionals que mai, per donar a conéixer la llum de la Magdalena. «A Fitur, moltíssima gent se’ns apropava per preguntar-nos pels trages, per la indumentària, i per la gaiata, fent-nos moltes fotos».

Un reconeixement a la festa de Castelló que Vega vol donar «a la feina dels 19 sectors de la Magdalena, que any rere any, fan possibles les festes amb els monuments que conformen el símbol únic de la festa de Castelló. Per ells, i per tots els ens, sent orgull». 

«Sortim, omplim els carrers de Castelló de festa plena»

Vega Torrejón Garrote juga amb les dames de la ciutat a una plaça Major que descansa a mitja vesprada del tragín matinal, però que reconeix a les monarques de la festa, pocs dies abans de l’Inici. Un dissabte de Quaresma que la regina infantil espera «en candeleta», amb un candelari del que va trencant full a tall de compte enrrere. «Sent una alegria enorme de representar a tot el veïnat de Castelló, a tots els xiquets i xiquets, i els demane que sortim durant la setmana gran, que omplim els carrers de Magdalena, de festa plena, amb orgull de pertinença».

«Espere que tots i cadascun dels castellonencs disfrute de cada moment de la Magdalena 2024; jo espere fer-ho amb voluntat i honor, vivint-ho juntament amb ells, amb les dames, les madrines i presidents, els sectors i entitats, i la família, al màxim», assenyala, contundent. Ella, que va ha estat una xiqueta del meneo, vol, tanmateix, reconéixer l’esforç tot l’any al Matadero. «Gràcies».

Vols conéixer les dames de la ciutat?

Les dames majors

Irene Arasa Miralles.

Irene Arasa Miralles. / Manolo Nebot

Irene Arasa Miralles té 22 años, va ser madrina de la gaiata 5 Hort dels Corders la Magdalana del 2023 i acaba de graduar-se en Administració i Direcció d’Empreses per la Universitat Jaume I. Li agrada el món de la moda, viatjar a llocs llunys i interessants i els animals. Si ha de triar entre els actes de la setmana gran de la Magdalena, destaca la Romeria, el Desfile de Gaiates i l’Ofrena de Fors a la Mare de Déu del Lledó, en un any fester en el que estarà a primera fila al costat de la regina Lourdes. Vinculada al món de la festa des de ben menuda, viu intensament la festa plena de Castelló.

Teresa Carmen Cumba Soler.

Teresa Carmen Cumba Soler. / Manolo Nebot

Teresa del Carmen Cumba Soler té 20 anys, i pertany a la gaiata 6 Farola-Ravalet, on va ser madrina el passat curs fester. Estudia Humanitats i Estudis Interculturals i és amant de la lectura i l’equitació. Després de viure el somni del madrinatge, aquest curs fester l’està gaudint al costat de la seua regina i companyes. Ella, que des del bressol no es perd ni unes festes de la Magdalena, aquest any espera passar-ho molt bé, destacant el Desfile de Gaiates, el Pregó i l’Ofrena a la Mare de Déu de Lledó, tres actes capdals en el calendari fester, per als que queden ja poquet temps.

Marta Gual Irigoyen.

Marta Gual Irigoyen. / Manolo Nebot

Marta Gual Irigoyen té 23 anys i, el passat any 2023 va ser la madrina de la gaiata 17 Tir de Colom, després de ser la madrina infantil el 2009. Periodista, en l’actualitat estudia estudia un màster en Organització d’Events, Turisme de Negoci i Protocol, i, en el plànol personal, li agrada fer esport, estar amb els amics, passar temps de qualitat amb la família i pintar. De les festes de la Magdalena, destaca el Pregó, la Romeria, el Desfile de Gaiates, l’Encesa, l’entrega de premis, l’Ofrena a la patrona i el Vítol!. Vinculada al món fester des dels 3 anys, és una enamorada de les festes de Castelló. 

Adriana Llopis Pascual.

Adriana Llopis Pascual. / Manolo Nebot

Mestra d’Educació Infantil, als seus 23 anys, Adriana Llopis Pascual és una gaudidora de les festes. Madrina de la gaiata 15 Sequiol a la Magdalena 2023, prové d’una família festera al cent per cent, amb el seu avi, Carlos Miguel Pascual, pregoner 1963 i 1966, la seua àvia Carmen va ser madrina de la gaiata 4 L’Armelar , i el seu tio, Paco Pascual, Medalla d’Or de les Festes, per les que sentia una devoció que sa mare li va saber transmetre, fins a avui. Li agrada passar temps amb la família i amics, viatjar, i, en festes, el Pregó a la Romeria, el Desfile de Gaiates, l’Ofrena i les mascletaes.

Laura Traver Sanchis.

Laura Traver Sanchis. / Manolo Nebot

Té 21 anys i una vida festera que ha anat superant-se en els darrers anys. Laura Traver Sanchís ha estat madrina de la gaiata 2 Fadrell en les festes de la Magdalena 2023, i, combina les classes del grau de Diseny Gràfic a l’Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de Castelló amb el treball de monitora infantil i de trmps lliure. Li agrada l’art, la pintura i totes les coses que tenen a vore amb la creativitat. De les festes de la Magdalena, la jove es queda amb la Romeria de les Canyes i l’Ofrena a la Mare de Déu de Lledó, actes en els que participa amb emoció i ilussió, igual que a la resta de setmana gran. 

Diana Vico Casanova.

Diana Vico Casanova. / Manolo Nebot

Diana Vico Casanova té 23 anys i ha estat la madrina de la gaiata 1 Brancal de la Ciutat en la Magdalena 2023, a la que pertany des de l’any 2019, quen a va començar com a dama d’honor. Abans, en 2018 va ser dama de les festes patronals de Vilafamés. Actualment, cursa 5é de Medicina, uns estudis molt absorbents que li deixen temps per a practicar el ball i cuidar dels animals. Esperant ja que arribe el gran dia d’inici de les festes de la Magdalena, no vol perdre’s el Desfile de Gaiates i l’Ofrena a la Mare de Déu de Lledó, dos actes capdals per a la devoció per la patrona i el símbol de la festa.

María Rodríguez Santamaría.

María Rodríguez Santamaría. / Kmy Ros

María Rodríguez Santamaria, Na Violant d’Hongria 2024 de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta, té 24 anys, estudia segons curs del grau en prevenció de Riscos Laborals a Nules, i té tota una vida vinculada al món de la festa, desde la gaiata 12 El Grau i les festes de Sant Pere, i la pròpia Germandat, on l’any passat va representar Na Rama en la cort de Na Violant Carla Sánchez. Ser dama de la ciutat és una responsabilitat adherida al seu càrrec com a màxima representants de Cavallers, que asumeix al costat de la regina Lourdes des del cor i en companyia de les altres dames. 

Les més menudes

Catalina Bastida Gasch.

Catalina Bastida Gasch. / Manolo Nebot

Catalina Bastida Gasch té 11 anys i aquest any serà dama de la ciutat després de ser la madrina infantil de la gaiata 10 El Toll. Estudia 6é de Primària al col·legi La Consolació de Castelló. Le encisa ballar, cantar, tocar la guitarra, el fútbol i jugar amb les seues amigues. De les festes, la jove dama destaca l’emoció del Desfile de Gaiates, la devoció de l’Ofrena, la Romeria de les Canyes i el Pregó Infantil, on s’ho passa molt bé.

Lucía Benedito Ordaz.

Lucía Benedito Ordaz. / Manolo Nebot

Del madrinatge infantil a la gaiata 15 Sequiol procedeix Lucía Benedito Ordaz que, als 12 anys estudia 1r d’ESO. És una xiqueta molt extrovertida, i li agrada dibuixar, ballar, cuinar i, principalment, passar una bona estona amb els seus pares i amb els seus amics. Enamorada de les festes de la Magdalena, que viu des de ben menuda, és cohetera, i a més de l’Inici i les mascletaes, li encanta la Romeria, o l’Ofrena Lledó. 

Ahinara Hernández Suárez.

Ahinara Hernández Suárez. / Manolo Nebot

Ahinara Hernández Suárez, als seus 11 anys, està ja al seuaúltim any de Primària, a 6é, al col·legi Mater Dei, i nadadora artística al club Azahar Sincro, on és subcampeona de España dúo mixto alevín segunda divisió. Madrina infantil de la gaiata 19 La Cultural a la Magdalena 2023, vol viure les festes amb tots els sentits, com ha fet des de menuda, contant ja el temps enrrere de l’Encesa i el Pregó Infantil com actes top.

Lara Martínez Querol.

Lara Martínez Querol. / Manolo Nebot

Lara Martínez Querol és grauera, i el passat curs fester va ser madrina infantil a la gaiata 12 El Grau, a la que pertany des de ben menuda. Té 11 anys i cursa 6é de Primària al CEIP La Marina del districte marítim. Li encisa jugar al fútbol i participar en les activitats del Grup Scout Sant Pere, a més de llegir i jugar. De les festes de la Magdale, espera les mascletaes, el Pregó, el Desfile de Gaiates y l’Ofrena a la Lledonera.

Judith Subero Feliu.

Judith Subero Feliu. / Manolo Nebot

Té 12 anys i el seu recorregut fester passa pel madrinatge de la gaiata 2 Fadrell. Aquest any, Judith Subero Feliu fa 1r d’ESO al col·legi Madre Vedruna Sagrado Corazón, des d’on practica natació, ball i una de les seues majors aficions: llegir. De la setmana gran, a la que li falta una setmana per arribar, li agrada l’Ofrena a la Mare de Déu de Lledó i la Romeria, actes que aquest any viurà d’una manera «molt especial».

Náyade Valverde Peralta.

Náyade Valverde Peralta. / Manolo Nebot

A Náyade Valverde Peralta li encisa la Magdalena. Als seus 11 anys, va ser l’any passat madrina infantil de la gaiata 13 Sensal. Aquest curs ja està a 6é de Primària al CEIP El Pinar, i diu que de major, té clar que vol ser tatuadora i dibuixant, una activitat que se li dóna bé, igual que l’equitació. El Desfile de Gaiates i l’Ofrena de Flors a la Mare de Déu són els seus dos actes preferits d’unes festes que li agraden de principi a fi.

Las damas, en la Plaza Mayor.

Las damas, en la Plaza Mayor. / Manolo Nebot