Tornar a omplir aquests espais buits. Asseure’s de nou en aquestes butaques o seients. Contemplar una vegada més un espectacle, gaudir amb ell, vibrar amb ell. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat el Institut Valencià de Cultura amb la iniciativa Oh! La cultura que es desenvoluparà en Alacant, Castelló i València entre el 22 i el 26 de juliol.

En paraules del director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, «amb l’arribada de la nova normalitat en aquest context del coronavirus, continuem comportant-nos amb molta prudència i acomplint amb totes les mesures de seguretat que calen, però volem també que la ciutadania s’anime a retornar a viure en pell pròpia la cultura i les emocions que només es generen amb els espectacles en viu». Per aquest motiu han dissenyat una programació concreta, àmplia, diversa i enriquidora «per a viure de nou les sensacions que aporta la cultura en viu», assenyala, i «perquè la gent s’anime i retorne a experimentar les vivències que ens aporten la música, la dansa, el circ i la música en directe».

En aquest sentit Oh! La cultura preveu una programació de 12 actuacions en directe: tres concerts de música, un espectacle de dansa, un de circ i tres nits de cinema valencià.

L’espectacle de circ s’ha encomanat a l’Associació de Professionals del Circ de la Comunitat Valenciana i és una proposta de gran format, ple de força i vitalitat per a tots els públics amb retze artistes, música en directe, números aeris, llit elàstic, malabars i molt d’humor. «És la millor manera de tornar i gaudir de l’experiència en directe de les arts escèniques a través del llenguatge universal del circ», explica Guarinos. Pel que fa a l’espectacle de dansa, l’Institut Valencià de Cultura ha implicat a companyies valencianes. Es tracta d’un programa presentat per la ballarina Pepa Cases que compta amb quatre peces ballades: Salt, de Fil d’Arena; Relieves, de Marea Danza; Clandestino, de la companyia Otra Danza i l’IVC; i Tabula Rasa, de Cienfuegos Danza.

Cal dir que els concerts de música i la programació de cinema tenen una configuració específica per a cada ciutat.

A Castelló

Les nits de cinema en valencià es duran a terme al claustre del Museu de Belles Arts i l’entrada és gratuïta. Les sessions començaran a les 22.00 hores. En aquest sentit, la programació per a obrir les portes a la cultura en viu començarà amb una nit de cinema el dimecres, 22 de juliol, amb la projecció de la pel·lícula La innocència, de la directora de Traiguera, Lucia Alemany i protagonitzada per l’actriu castellonenca Carmen Arrufat. Un film que té els guardons a la millor direcció i a la millor actriu dels II Premis de l’Audiovisual Valencià.

La resta de programació es concentra durant el cap de setmana. El divendres, 24 de juliol, a les 20.00 hores, està programat l’espectacle de circ al Teatre Principal de Castelló creat per l’Associació de Professionals del Circ de la Comunitat Valenciana. El preu de l’entrada és de 10 euros i es pot adquirir en el web de l’IVC. I el dissabte, 25 de juliol, arriba el torn de l’espectacle de dansa amb el mateix preu d’entrada.

Oh! La cultura conclou la seua programació a Castelló amb la projecció gratuïta, el 26 de juliol al claustre del Museu de Belles Arts, del film Vivir dos veces la qual ostenta el guardó al millor film dels II Premis de l’Audiovisual Valencià.