El Ple de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV) ha aprovat llançar una convocatòria extraordinària de les proves de coneixements de valencià del nivell C1, amb una oferta d’11.000 places en 5 seus diferents, ja que degut a l’estat d’alarma decretat el 14 de març no s’havia arribat a obrir la inscripció de l’última convocatòria, prevista per a abans de l’estiu.

La matrícula per a esta convocatòria romandrà oberta fins al 2 d’octubre o quan s’exhaurisquen les places, ja que són limitades, i la inscripció és via telemàtica en el web de la Junta Qualificadora (http://www.jqcv.gva.es/va/inici).

El dissabte 31 d’octubre es farà la primera part de la prova, que inclou les àrees de comprensió escrita, estructures lingüístiques i expressió escrita, i el dissabte, 28 de novembre, la part d’expressió i interacció oral.

PLACES I PLA DE CONTINGÈNCIA

En Castelló, l’oferta és de 1.500 places (1.000 a Castelló i 500 a Vinaròs); a les comarques d’Alacant es convoquen 2.300 places en quatre seus: Alacant (1.000), Alcoi (500), Elx (500) i Orihuela (300); i a les comarques de València sumen 7.200 places repartides en nou seus: 500 a Alzira, Bunyol, Gandia, Llíria, Ontinyent, Xàtiva i Sagunt; 700 a Torrent i 3.000 a València.

La prova disposarà d’un pla de contingència en què es desplegaran totes les mesures de seguretat i prevenció determinades tant per la Conselleria de Sanitat com per l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat). Este pla, que s’anirà actualitzant segons les indicacions sanitàries, es publicarà en el web de la JQCV, on es facilitarà tota la informació, perquè les persones aspirants a la prova coneguen les mesures de prevenció que han de prendre abans i durant els exàmens.

Per a garantir la seguretat de tots els participants en la prova s’establiran dispositius organitzatius de control d’accessos per a evitar aglomeracions i garantir la distància interpersonal de seguretat d’1,5 metres i presa de temperatura abans de l’entrada.

La Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Conselleria d’Educació ha treballat tots estos mesos per reiniciar la convocatòria de 2020 de les proves de la JQCV, però l’actual context de pandèmia no permet realitzar les proves en tots els nivells.

Per això, el Ple de la JQCV ha optat per garantir una convocatòria extraordinària de les proves de coneixements de valencià del nivell C1, que és el més sol·licitat i requerit a l’hora d’accedir a un lloc de treball. A més, a causa de la limitació de places per la covid-19, per a accedir a la prova d’expressió i interacció oral del 28 de novembre s’exigeix haver aprovat les tres àrees examinades el 31 d’octubre, que són: comprensió escrita, estructures lingüístiques i expressió escrita. Per això, hi ha un mes de diferència entre una prova i l’altra.