La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica impulsa la transició ecològica justa amb una línia d’ajudes per als Ajuntaments, que subvenciona fins al 80% del projecte en municipis que no superen els 50.000 habitants. La convocatòria, que ja ha sigut publica en el DOGV, finança actuacions d’eficiència energètica, mobilitat sostenible i producció d’energia renovable

La dotació vol acompanyar als municipis en les seues estratègies de mitigació al canvi climàtic i està oberta a tots els Ajuntaments integrats en el Pacte Europeu dels Alcaldes o inscrits en el Registre de Petjada de Carboni del Ministeri. La consellera, Mireia Mollà, va assenyalar que aquesta segona edició "consolida unes ajudes encaminades a la transició i a la reconstrucció sostenible en un territori epicentre del canvi climàtic». Va destacar la necessitat de "potenciar l’acompanyament en els municipis que, compromesos amb la lluita contra l’emergència climàtica, tenen dificultats per a desenvolupar els projectes de mitigació, i en l’oportunitat de la transició com a estratègia contra la despoblació".

Punts de recàrrega, serveis municipals de préstec de bicicletes, il·luminat de baix consum o instal·lació d’energia renovable en equipaments públics són només alguns dels projectes que podran optar a aquesta línia pressupostària de 2,5 milions d’euros

Convocatoria

La directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós, va anunciar que aquestes ajudes són les primeres d’un paquet més ampli, que contempla una convocatòria addicional per a projectes d’adaptació en municipis per davall dels 100.000 habitants. Es va referir també a les subvencions aprovades en la Conferència Sectorial de Medi Ambient, dirigides a la resiliència de ciutats de més de 50.000 habitants en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

La neutralitat en emissions de l’Administració és un dels objectius de la Declaració d’Emergència Climàtica i un dels punts que recull l’esborrany de la Llei Valenciana de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, que ultima la fase final de la seua tramitació prèvia a la remissió al ple del Consell. La convocatòria compleix, també, amb l’esborrany de la futura llei que dedica un capítol als plans de canvi climàtic i energia municipals: inajornables en un territori epicentre dels efectes.