No sempre es té l’oportunitat de veure a Castelló obres d’autors com Picasso, Juan Gris o René Magritte. Fins a l’1 de maig això és possible gràcies a l’exposició que el Museu de Belles Arts acull sota el títol Destacats. Col·lecció Telefònica.

La Col·lecció Telefònica, composta per més de mil peces entre pintura, escultura, fotografia i obra en paper, comprèn un gran nombre d’estils i corrents artístics, des del cubisme al surrealisme, passant per l’informalisme i les diferents tendències de la pintura figurativa. Així, en la present mostra, podem gaudir d’una selecció de 57 peces que permeten traçar una breu panoràmica de la història de l’art al llarg del segle XX.

La importància d’aquestes obres resideix, no només en el corrent artístic que representen, sinó també en la transcendència del seu autor i l’interès que genera en l’àmbit cultural. Les peces d’aquesta exposició, com deiem, pertanyen a figures com Pablo Picasso, Juan Gris, René Magritte, però també Paul Delvaux, Eduardo Chillida, Antoni Tàpies, etc.

DUES CARES

La mostra es divideix en dos àmbits diferenciats: «Ressons de les avantguardes» i «El signe i la forma». El primer representa alguns dels moviments més importants de les avantguardes de principis del segle XX: des del cubisme de Juan Gris, o Louis Marcoussis, l’obra ben representada de Luis Fernández, el surrealisme de René Magritte i Delvaux, passant per la desbordant creativitat de Pablo Picasso amb tres obres de diferents tècniques i etapes.

Després de la Segona Guerra Mundial, l’art passa per un estat de malestar i es desenvolupa entre altres corrents, l’informalisme, un estil complex i divers que s’estendrà per Europa i els Estats Units, i en el qual la matèria, el gest, l’absència de forma o l’abstracte generarà nombroses i interessants variants. Així, en la secció «El signe i la forma», el visitant es pot submergir de manera monogràfica en l’obra de tres grans de l’art espanyol que es van fer ressò d’aquest estil: Tàpies, Chillida i Saura. Sens dubte, un autèntic luxe per a tot amant de l’art.

Cal destacar que l’exposició va acompanyada de l’app Second Canvas Col·lecció Telefònica, una nova manera de conèixer digitalment els fons artístics de la col·lecció. Amb aquesta aplicació, algunes obres poden veure’s a una resolució vint vegades superior a la que s’aconsegueix amb una cambra professional. L’aplicació també permet descobrir les històries que hi ha darrere de cada obra a través dels seus detalls.

Aquesta exposició es presenta per primera vegada a la Comunitat Valenciana.