Eleni Mandell ha sabut crear-se una identitat pròpia dins de l’àmbit musical de Los Angeles en l’última dècada. Els seus àlbums solistes han estat molt aclamats per la crítica, fruit d’aquesta veu sensual i airosa, i d’aquesta personalitat més pròpia d’un Los Angeles noir, lànguida i sofisticada, com ho demostren les seues composicions i arranjaments, que alguns han arribat a comparar amb Blondie, Elvis Costello, PJ Harvey, Chrissie Hynde, Joni Mitchell, Talking Heads i Television.

Encara que no ens soni el seu nom —molts pot ser que la coneguin per ser membre del «supergrup» indie The Living Sisters, al costat de Becky Stark (Lavender Diamond) i Inara George (The Bird and the Bee)—, perquè ja se sap que l’escena independent és molt més precària pel que fa a repercussió mediàtica, Eleni Mandell no és una nouvinguda i tampoc pertany a la nova fornada de veus femenines del folk nord-americà. Molt probablement, l’aclamada cantautora continua sent un dels secrets més ben guardats de Califòrnia.

TRAJECTÒRIA

Amb una desena d’àlbums impressionants fins a la data, aquesta talentosa artista independent visitarà Castelló el proper dilluns, 11 de juny, per presentar els seus últims singles gravats amb Yep Roc Records, als que segueix regalant precioses i delicades cançons de folk elegant i melodia perfecta. La seua carrera, com dèiem, ve desenvolupant-se des de finals dels anys 90. En aquest temps, ha aconseguit configurar una trajectòria sorprenent, igual de sorprenent que el SONS, Cicle de Músiques Independents de Castelló, que en l’any del seu 15è aniversari segueix oferint-nos autèntiques perles musicals per al nostre delit.

Així és, en la gira espanyola que Mandell emprendrà el 4 de juny, no podia faltar la seua visita i actuació a Castelló. Després de Barcelona, Sant Sebastià i Saragossa, la capital de la Plana es «cola» en aquest periple que la cantant i compositora californiana realitzarà pel nostre país i que acabarà un dia després de la seua presència al Menador, Espai Cultural —en lloc del Teatre del Raval, escenari habitual del cicle—, quan actuï a Madrid. Resulta curiós comprovar com la capital madrilenya s’ha bolcat amb la visita de Mandell, amb mencions en mitjans especialitzats i, fins i tot, a la pàgina web de l’Ajuntament, on recomanen encaridament el concert. En veure això, un no pot sentir certa enveja, ja que comptar amb un cicle amb les característiques del SONS en una ciutat com Castelló és un veritable luxe que a dia d’avui no sembla que es reconegui com caldria. Però bé, millor no entrar en debats estranys.

L’important, el més important, és que Eleni Mandell, pertanyent a aquesta generació de cantautores com Jodie Holland, Laura Veirs o fins i tot Neko Case, que traspuen classicisme i elegància, estarà a Castelló l’11 de juny, i això cal celebrar-ho assistint a el seu concert que, com sempre en el SONS, serà d’entrada gratuïta amb la possibilitat de fer una donació a l’inici o final del concert.

Mandell ens conduirà a través de les seues cançons a redescobrir el folk d’arrel americana, però fonent-lo amb el pop. Cançons on sembla que ens anem a traslladar a la primera meitat del segle XX, on el jazz es colava entre gèneres i ens premiava amb melodies delicades, innocents, però encertades en el seu objectiu de quedar en el record per sempre.