Omplir els carrers de la ciutat de teatre i música. Aquest és l’objectiu de la Mostra d’Arts Escèniques de Castelló que enguany arriba a la seua cinquena edició. No és mal objectiu, clar que no, encara que sembla que la programació cultural que des de l’ajuntament de la capital s’organitza, a través de la Regidoria de Cultura, només fa que voler omplir carrers, confonent cultura amb festa, quan la cultura va més enllà, hauria d’anar més enllà d’això. Malgrat tot, no anem a fer ací una crítica destructiva, ni molt menys.

Quines propostes s’han previst en aquesta mostra? De l’11 al 13 d’octubre, en un total de tretze escenaris a l’aire lliure, es desenvoluparan una trentena d’espectacles on destaca la presència de Marlango, el conjunt format per Leonor Watling i Alejandro Pelayo.

D’eclèctica es pot definir la programació d’aquesta cita que vol «arribar a tota mena de públic i sensibilitats» i que, en paraules de la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, té vocació de convertir-se en una «referència en l’àmbit el teatre professional» en tota la Comunitat Valenciana. De nou, l’organització d’aquest festival no parteix del mateix Ajuntament, sinó que ho fa una empresa externa contractada per a tal fi i que, explica Ruiz, «ha donat com a resultat una programació amb un alt nivell de qualitat que ja és part inseparable de l’agenda cultural de la ciutat».

NOMS PROPIS

Música i teatre, també circ i dansa de carrer. En només tres dies visitaran la ciutat de Castelló companyies com Cent i la mare, Xapor, La Carreta Teatro, El diminuto teatro sobre ruedas, la companyia Recortable, L’Estranya Companyia Teatre, Teatre Buffo, Maracaibo Teatro i La Manuela Producciones, per a presentar-nos espectacles com ara Ombres, Les tres porquetes, L’encanteri del drac, Clavileño e hijos, Bambalina i el circ, Batucats o El flautista i la ciutat sostenible, entre molts altres que completaran l’oferta d’aquesta cita on la música guanya terreny amb les actuacions d’Ana Zomeño, Leclerc, Marta Margaix, la incombustible Pepa Cases, Ebanistas, Ed Tulipa, Loretta’s i Gener, a més de l’actuació ja esmentada de Marlango, que presentarà el 12 d’octubre en directe el seu nou disc d’estudi, Technicolor, un treball on les cordes, els metalls, la percussió i el piano no tenen filtre en el so per a jugar a altres èpoques com pot fer la gent amb els filtres d’Instagram. És aquest un àlbum molt cru, real i d’ara. Un disc en què, per als seus protagonistes, «cadascuna de les seues cançons s’aproxima a la banda sonora d’una pel·lícula que mai va ser filmada».

A destacar el fet que, un any més, es manté la iniciativa del «Pentàgon Musical», una proposta en la qual es duen a terme de manera simultània cinc concerts en cinc localitzacions diferents: la plaça del Real, la plaça Rei en Jaume, la plaça de la Pau, la plaça Hernán Cortés i Quatre Cantons. Aquesta proposta musical tindrà lloc la vesprada de divendres 11 i dissabte 12 al migdia i a la vesprada. La programació completa, així com els horaris i les ubicacions es poden consultar al web mostracastello.com