Un viatge en el temps gràcies a la recuperació d’instruments perduts en el temps. Això és el que ens proposa l’Orquestra Simfònica de Castelló en el concert que oferiran el pròxim divendres, 25 d’octubre, a les 19.30 hores, a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló sota la direcció de Henrie Adams. I com es farà aquest viatge? Amb quins instruments en concret? Al costat de l’OSC actuarà el multinstrumentista i constructor d’instruments Abraham Cupeiro, tot un referent en aquest àmbit d’investigació musical.

Sota el títol Els Sons Oblidats, Cupeiro i els membres de la Simfònica castellonenca crearan noves sonoritats per, en paraules de la pròpia agrupació musical, «crear noves sonoritats» i, a més, imbricar a l’oient «en músiques alienes». No cal dir que aquesta és, probablement, la iniciativa més original de les quals ha dut a terme a la sala simfònica la formació que dirigeix Adams.

Aquest projecte, remarquen, «és una cerca de les fonts originals per a fondre-les amb allò contemporani i crear un discurs nou i sorprenent». Així, en l’Auditori es podrà escoltar, per exemple, el karnyx —instrument de guerra de l’Edat del Ferro cèltic—, evocant el so de sirenes, dofins, la mar... en obres descriptives i originals compostes per Abraham Cupeiro. La corna, evocarà cants populars improvisats i la música popular estarà també representada amb instruments recollits als seus països d’origen. Les Danses Romaneses de Bartók retrobaran, així mateix, en aquest concert els protagonistes originals de les quals van eixir per primera vegada. Músiques i instruments com el tango i el cornetto, ben separats en el temps, s’acoblaran d’una forma tan natural que sorprendrà, perquè semblaran haver sigut pensades en la mateixa època.

MOLT MÉS QUE UN INVESTIGADOR

El que caracteritza a Abraham Cupeiro és la recuperació d’instruments del passat, per a dotar-los d’una nova vida, o més aviat, una espècie d’actualizació en el temps i l’espai.

Aquest singular músic, va estudiar trompeta en el Real Conservatorio Superior de Música de Madrid (RCSMM), i després va realitzar un màster en Interpretació de la Música Antiga en la Universitat Autònoma de Barcelona. No obstant això, encara que la seua formació és clàssica, sempre s’ha sentit atret per tot tipus de músiques. Així, des de primerenca edat ha format part de grups de folk, jazz, música antiga...

Com a instrumentista, destaca per ser una de les poques persones que toca el karnyx, aquesta trompeta cèltica de l’Edat de Ferro. Recentment va ser convidat per a provar el Karnyx de Tintignac, que és l’únic que va aparéixer sencer l’any 2004. És a més impulsor d’un instrument ancestral en la tradició gallega: la corna. Instrument que el seu avi tocava i que apareix en les il·luminacions d’Alfons X.

El seu interés per la organologia li ha portat a aconseguir una col·lecció de més de 200 instruments de tot el món i de diferents èpoques. És una col·lecció que mostra a manera de concert-monòleg sota el nom de Ressonant en el Passat. Abraham recupera i construeix diversos instruments, i interpreta amb ells des de la seua música fins a música de hui dia, i els mescla amb formacions modernes. Aquestes mescles es poden veure en el seu treball Compromiscuo amb l’acordionista bielorús Vadzim Yukhnevich, així com en obres escrites ex professo per a ell com el Concert Misteri de Wladimir Rosinsky junt a l’Orquestra Simfònica de Galícia.

ELS SONS OBLIDATS

Els Sons Oblidats és la cerca de l’essència, d’allò primari. L’evocació de sons que ressonen en el nostre interior, en la naturalesa. Un viatge per la història i els sentiments arrelada en el present que ha sigut presentat amb diverses orquestres a Espanya i que ho farà, també, a Castelló.