Educar mai ha sigut una tasca fàcil. Exigeix una responsabilitat i un compromís que no s’aturen mai, no hi ha vacances ni temps lliure en un treball que dura pràcticament per sempre. Com diuen experts i filòsofs, és molt més que un verb. És acompanyar, créixer, compartir, descobrir i una llarga llista de valors. Educar no és senzill i molt menys en temps del covid-19.

Alumnat, docents i centres han hagut d’adaptar-se de sobte a la nova realitat on line fent front a dificultats que fins i tot van més enllà de les purament tècniques. Albert Einstein deia: «En els moments de crisis només la imaginació és més important que el coneixement». Justament això, utilitzar la imaginació i la creativitat, és el que han fet un dels actors més importants que hi ha hui a les escoles, les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA). Les AMPA han fet de les xarxes i la comunicació el millor escenari per representar tota mena d’escenes quotidianes i apropar l’escola als més menuts.

Vídeos per a commemorar el dia de l’esport, consells de la infermera de l’escola per cuidar la salut i l’alimentació i una jornada de portes obertes virtual entre moltes altres iniciatives han estat algunes de les activitats que han portat color a aquests dies de confinament als xiquets i xiquetes del CEIP Pintor Camarón de Segorbe. També va obrir virtualment les seues portes l’escola Pío XII a Vila-real i els alumnes van respondre omplint-la de fotos visitant el col·legi per fora el primer dia que van poder eixir al carrer i de vídeos fent màgia des de casa. Durant aquest temps, les xarxes de l’AMPA d’aquest centre s’han convertit fins i tot en una biblioteca amb recomanacions literàries i creacions de llibres virtuals col·laboratius.

També va crear una biblioteca virtual l’AMPA del centre Antonio Armelles, un espai on van comptar amb un convidat de luxe, l’escriptor Eloy Moreno. L’autor de novel·les com Invisible i Tierra. La biblioteca virtual del CEIP Virgen de Gracia d’Altura va fer un pas més enllà i es va convertir en un bookface. Fotos amb la cara dels alumnes coberta per la portada del seu llibre preferit van ser les protagonistes d’un vídeo per commemorar un Dia del Llibre diferent. Els xiquets i les xiquetes de l’escola Gregal es van convertir en escriptors i van crear un conte conjunt protagonitzat pels conills Orelles i Dents. L’AMPA va organitzar i coordinar una història encadenada on cada alumne havia de continuar la narració de l’anterior.

De la biblioteca a l’auditori // La música dels exalumnes ha omplert d’esperança l’AMPA de l’IES Cueva Santa de Segorbe amb la cançó Alosque, de la Pegatina. A més, aquest temps també ha servit per a intentar triar la mascota de l’equip de bàsquet del municipi mitjançant un concurs de dibuixos. La creació artística ha sigut també una de les apostes del centre Ejército de Castelló, on van demanar la creativitat dels estudiants per crear el dibuix que es convertirà en la portada de l’agenda del pròxim curs. També es va apuntar als concursos l’escola Sant Sebastià de Vinaròs. L’AMPA va posar en marxa quatre certàmens impulsant idees des de les categories de cuina, treballs manuals, autisme i Sant Jordi. El col·legi Vicent Mar-çà, amb dibuixos, i l’escola Ambaixador Beltran d’Almassora amb creacions manuals, es van sumar a les celebracions del Dia Mundial de l’Autisme.

En aquest confinament pel virus l’alumnat també ha pogut visitar museus. És el cas dels estudiants del col·legi Santa Àgueda de Benicàssim, on els docents van fer un divertit vídeo de recreacions d’obres d’art.

Durant més de 40 dies, balcons i finestres s’han convertit en l’espai protagonista de la vida pública. Des d’aquests llocs, els estudiants s’han relacionat amb veïns, han aplaudit i també han mirat al cel. Especialment, l’alumnat del col·legi El Pinar on l’AMPA va sumar-se a les iniciatives de #PlanetariACasa, per observar la lluna, i de la NASA, per veure les imatges que va capturar el telescopi Hubble el dia de l’aniversari dels alumnes.

Biblioteques, museus, observatoris estel·lars i molt més sense eixir de casa. Separats i sense anar a escola però, a la mateixa vegada, units gràcies al llenguatge universal de la creativitat.