La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport potencia les arts escèniques com a eina per millorar la inclusió educativa. Prova d’això n’és la primera edició de L’art de la inclusió, que mostrarà del 22 al 25 d’abril al Teatre Principal de València i al Conservatori Professional de Dansa de València, el potencial del teatre i la dansa a l’hora de millorar les capacitats i competències de l’alumnat amb diversitat funcional. Cal remarcar que l’acte es celebrarà en la data prevista si ja s’ha alçat la suspensió temporal de les activitats educatives i, si no, s’ajornarà fins que la situació d’emergència s’haja finalitzat, tal i com han comunicat des de la Generalitat.

Per tal de dur endavant aquesta nova iniciativa, que compta amb tallers formatius per al professorat i amb una programació de teatre i dansa inclusius, s’han unit les àrees d’Educació i Cultura mitjançant la Direcció General d’Inclusió Educativa i l’Institut Valencià de Cultura. Aquesta proposta mostrarà el treball que fan els centres educatius del nostre territori en relació amb les arts escèniques, la dansa i la inclusió. Així, el Teatre Principal de València acollirà els espectacles Viu la diversitat i T’estime.

L’art de la inclusió també inclou la representació de l’obra Acampada, prevista per al dia 24 d’abril al Teatre Principal, un espectacle de la companyia professional Pont Flotant. Aquesta peça teatral, protagonitzada per actors i actrius professionals i per persones amb diversitat funcional i discapacitat, és un simulacre: una espècie d’assaig de tot allò que podria passar si sis amics, amb cultures i capacitats diferents, decidiren passar un cap de setmana junts a la naturalesa. Com afectarà l’entorn a les seues capacitats? Seran capaços de superar o d’assumir les seues pròpies incapacitats? La trobada conclourà al Conservatori Superior de Dansa de València amb dos tallers de dansa i de teatre que aprofundeixen en l’educació inclusiva.

La directora general d’Inclusió Educativa, Raquel Andrés, subrat- lla que L’art de la inclusió aspira a «donar visibilitat i formar altres centres educatius perquè puguen utilitzar el teatre com a eina de transformació educativa i social». «És una proposta formativa basada en el coneixement d’experiències de centres educatius que fan ús de les arts escèniques i la dansa en favor de la inclusió educativa i en l’adquisició d’eines que permeten replicar aquestes experiències en qualsevol àmbit educatiu», apunta.

L’objectiu de la proposta, continua Andrés, és «potenciar les eines que ens ofereixen les arts escèniques per a millorar les capacitats i competències de l’alumnat, motivar-los i reforçar la seua autoestima».