El secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miquel Soler, va prendre part recentment en la primera jornada formativa del programa Coeducacentres, en la qual van participar de manera telemàtica més de 400 docents. Aquest projecte és un dels objectius educatius aprovats en el recent Seminari de Govern de Tardor 2020.

Coeducacentres ha arrancat per a desenvolupar-se en l’ultim trimestre d’enguany, de manera experimental en aquest curs 2020-2021, en 15 escoles i instituts, tres dels quals pertanyen a la provincia de Castelló, com son l’IES Jaume I, de Borriana; l’IES José Vilaplana, de Vinaròs, i el CEIP l’Assumpció, de Vinaròs. Miquel Soler va subratllar: "Una de les nostres prioritats és la integració dels criteris coeducatius en el sistema educatiu, perquè la nostra infància i joventut cresquen en un context d’igualtat efectiva, què és l’única garantia per a aconseguir la igualtat entre dones i homes". I també va afegit que "el programa Coeducaentres està orientat cap a una cultura de pau amb perspectiva de gènere i pretén involucrar i implicar tota la comunitat educativa".

UN PAS MÉS

Aquest programa s’ha activat en la mateixa línia que es va creara figura de la persona coordinadora d’Igualtat i Convivència, en tots els centres educatius, i la presentació del Pla director de coeducació de la Conselleria. Per tant, Coeducacentres és un pas més cap a la coeducació com a eina fonamental per a revertir la desigualtat estructural entre dones i homes. Coeducacentres implementa diversos eixos i accions del Pla director de coeducació d’Educació de la Generalitat valenciana i se centra, de manera especial, en la formació permanent del professorat i en la funció dels centres educatius respecte a la coeducació.

La seua missió és promoure els valors de la cultura de la pau i de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes, i traslladar la perspectiva de gènere als continguts, el llenguatge, els espais i els materials pedagògics.

CAP A UNA SOCIETAT MÉS JUSTA

La primera part del projecte pilot del programa consisteix a formar la comunitat educativa dels 15 col·legis i instituts on s’aplicarà enguany de manera experimental "per a, posteriorment, estendre’l progressivament a tots els centres educatius", va recalcar el secretari autonòmic, qui defensa que Coeducacentres "suposarà un avanç cap a la igualtat d’oportunitats entre dones i homes en l’educació valenciana". En aquest sentit, Soler insisteix en què l’educació "és l’eina més potent per a generar igualtat d’oportunitats, per a avançar cap a una societat més justa en la qual dones i homes tinguen els mateixos drets i obligacions". I per aquest motiu, la coeducació és una de les línies estratègiques del Programa d’activitats formatives en centres d’Educació de la Generalitat valenciana.

PER LA INTEGRACIÓ

La integració dels criteris coeducatius en el sistema educatiu valencià és un dels eixos de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport des que governa el Botànic en l’autonomia. Així, en l’any 2015 es va crear la figura de la persona coordinadora d’Igualtat i Convivència (CIC) en tots els centres del sistema educatiu valencià, el que ha suposat formar més de 4.000 docents en coeducació. A més, en 2018 es va presentar el Pla director de coeducació i ara la Conselleria avança un pas més cap a la coeducació amb Coeducacentres, amb tres centres provincials inclosos.