En arribar Nadal, sorgeix novament el dilema que tots els pares tenen any rere any: triar els regals que rebran els seus fills. I encara que aqueixa elecció sempre estarà condicionada per múltiples factors de tota mena, com les peticions que formulen els xiquets o la disponibilitat econòmica dels pares, crec que és important reflexionar sobre les conseqüències que pot originar el fet d’optar per un determinat tipus de regal.

No ha d’oblidar-se que tots els joguets sempre tindran un impacte en l’educació dels nostres fills i filles i acaben repercutint en la visió que tindran sobre el nostre entorn i forma de vida. Per tant, l’elecció d’aqueixos regals hauria d’implicar un mateix grau de responsabilitat que l’habitualment atorgat a altres aspectes de l’educació, com podria ser la relacionada amb l’adopció d’hàbits saludables. Des d’aqueixa perspectiva, entenc que no és apropiat apostar per aquells jocs que promoguen actituds violentes, sexistes o discriminatòries, substituint-los per uns altres que afavorisquen la imaginació del xiquet i la sociabilitat d’aquest.

Així mateix, des del punt de vista d’una paternitat/maternitat responsable, sempre hauria de comprovar-se en quina mesura el joguet és segur atesa l’edat, evitant aquells que puguen portar amb si algun risc d’accident d’acord amb el grau de maduresa.

I, finalment, quan resulta més urgent que mai l’adopció de mesures que contribuïsquen a evitar el canvi climàtic, entenc que és imprescindible recordar el nostre paper que, com a consumidors, tenim amb vista a preservar els recursos naturals i la sostenibilitat del planeta- És per això que hauríem d’optar preferentment per aquells regals que, o bé tenen un menor impacte en el nostre entorn, o bé permeten la seua reutilització i reciclatge per a un ús posterior.