Setembre implica la tornada al treball, als estudis, a les rutines diàries... Horaris, activitats extraescolars després d’un període vacacional amb una dinàmica relaxada, sense responsabilitats...

Les primeres setmanes són per molts xiquetes/ts motivadores per tornar a vore companys, fer esport i tenir activitats, ja que alguns arriben a avorrir-se i estan desitjant tornar al cole. En canvi, per la gran majoria existeix una crisi d’adaptació pareguda a la síndrome postvacacional, de vegades fomentada pels comentaris dels adults, ja que senten a pares i coneguts el pesat de tornar a la feina, i això repercuteix en el seu estat d’ànim, produint símptomes com el mal humor, angoixa, nervis i desesperança.

Per tot això, psicòlegs i educadors recomanen la tornada a les rutines diàries de forma progressiva. És important que les famílies i educadors gestionen aquestes emocions per poder transmetre il·lusió, motivació i ganes de començar amb bon rotllo. Hi ha que transmetre que comencen una nova etapa on tornaran a vore a companys/es, coneixeran de nous i hi ha que inculcar la curiositat i els beneficis d’aprendre més, així com la importància de donar tranquil·litat en els primers dies d’escola.

Començarem estructurant progressivament els ritmes circadiaris: hora d’anar a dormir i alçar-se de matí, planificació i control de l’ús de tabletes, mòbils, videojocs i tele. Si és necessari, limitarem les hores o dies, adequarem els menjars al nou període amb un menjar saludable i un ordre. També hi ha que preparar el material escolar que necessiten en els respectius centres acadèmics. Si seguim estos consells i pautes com a mares i pares i tenim una actitud que transmeta tranquil·litat, il·lusió i normalitat, els nostres fills i filles començaran amb bon peu i motivació el repte del nou curs acadèmic. Ànims i per un curs profitós!