Els centres educatius ja estan en l’ona. El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, així com el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Castelló, Francesc Mezquita, han presentat l’edició d’aquest 2020 del projecte educatiu L’escola fa ràdio, un recurs d’innovació centrat en la promoció de valors com el treball en equip i el desenvolupament de les competències comunicatives orals en matèria plurilingüe.

Aquesta tercera convocatòria engresca 1.310 alumnes de 27 centres educatius de Castelló (entre els que participa l’Escola Oficial d’Idiomes), 7 de Benicarló i 10 de la Vall d’Uixó; és a dir, un total de 44. Enguany participa alumnat de totes les edats i etapes, des d’Educació Infantil, Primària, ESO, Educació Especial i Formació Professional, fins a Batxillerat i ensenyament d’idiomes. Marzà destaca que «el treball conjunt i les sinergies entre les administracions són clau a l’hora de millorar el sistema educatiu valencià» i afegeix que «un bon exemple d’això és aquest programa per millorar les destreses comunicatives orals del nostre alumnat».

Per la seua banda, el regidor d’Educació explica que «mitjançant l’ús de la ràdio com a recurs pedagògic volem ajudar l’alumnat a desenvolupar l’expressió oral i afavorir el treball cooperatiu i integrador dels membres participants». Aquest innovador projecte integra també les tecnologies de la informació i la comunicació com a recursos pedagògics i d’esplai.

Entre els objectius específics que busca assolir L’escola fa ràdio figuren la promoció de l’ús del valencià entre l’alumnat, tant en competències orals com escrites aprofitant els mitjans de comunicació, així com facilitar la creació de situacions informatives reals que n’activen l’ús i la creativitat, i familiaritzar l’alumnat amb les modalitats dels programes radiofònics, entre altres finalitats.

ENREGISTRAMENT DEL PROGRAMA

Durant el programa, els docents prepararan amb els seus alumnes un programa de ràdio que enregistraran amb l’ajuda d’un tècnic de so professional. El programa resultant serà emés per les emissores de ràdio que col·laboren en el projecte i estarà disponible en format podcast. Cada podcast té una durada de 20 minuts i un tema monogràfic proposat per l’alumnat al voltant de les activitats ja treballades a classe, projectes de centre, qüestions d’actualitat, treballs d’investigació sobre la història, tradicions o costums locals. Es tracta, per tant, d’una proposta educativa transversal en la qual, des de qualsevol àrea curricular, es poden preparar continguts radiofònics com ara entrevistes, notícies i reportatges.