Enguany, la Universitat Jaume I de Castelló està d’aniversari, complim 25 anys de funcionament. La biblioteca com a servei d’aquesta institució també es va constituir l’any 1991. Els fons bibliogràfics de l’antiga Escola de Magisteri (1900-1991) i el fons del Col•legi Universitari de Castelló (1968-1991), conegut popularment com el CUC, foren la base de l’actual biblioteca.

El pas de l’antiga Escola de Mestres i del CUC a la universitat va representar un canvi molt important i un canvi en la forma de fer les coses i en la planificació del servei. Així, el curs 1991/92 començava una nova etapa de gestió i d’organització bibliotecària. Calia donar resposta a les necessitats creades i a les expectatives proposades. La prestació de servei al professorat i als estudiants, que en aquest moment eren al voltant de 5.000, fou la principal prioritat.

Des de l’any 1991 fins 1999 la universitat va estar estructurada en quatre campus: Penyeta, on s’impartien les titulacions tecnològiques i empresarials; Herrero que es donava educació; Borriol que s’impartien les titulacions d’humanitats i de química i en el campus de Riu Sec la titulació de dret. En cadascun dels campus hi havia una biblioteca amb el corresponent material bibliogràfic i específic de cadascuna de les titulacions. Aquesta situació es va revertir en la creació, primera fase, de la gran biblioteca de campus del Riu Sec que es va inaugurar el 23 d’abril de 1999. Va aglutinar tot el fons bibliogràfic i documental que estava dispers en els diversos campus. Els amplis espais, els llocs de lectura, les cabines d’estudi per a fer treballs en grup i una organització en un únic edifici en el centre o cor del campus va fer més accessible i fàcil poder consultar la informació.

L’any 2005 s’inaugurava la segona fase de l’edifici de biblioteca, al costat mateix del bloc ja existent. Aquesta previsió ja estava programada en la planificació inicial. El resultat final d’aquests dos blocs de característiques similars són 16.000 m2 de superfície construïda, set plantes o nivells i una capacitat de 2.100 llocs de lectura. Es tracta d’un edifici bibliotecari modern, ampli, funcional i amb molta llum natural.

L’objectiu principal de la Biblioteca UJI és, ha estat i serà, atendre de la millor manera als usuaris, ja que són els protagonistes i principals actors. Cal fer tot el possible per que estiguen satisfets dels resultats aconseguits en la cerca d’informació, que disposen d’espais confortables i ergonòmics per a l’estudi i que tinguen facilitat en l’accés als diversos recursos documentals.

La innovació tecnològica i Biblioteca UJI és una constant al llarg d’aquests vint-i-cinc anys. Des del principi hem anat incorporant dispositius, programaris i equipament d’acord amb les necessitats creades i en alguns casos hem estat proactius. Actualment la Biblioteca UJI compta amb un programa bibliotecari que permet gestionar les adquisicions, catalogació, préstec, estadístiques, etc. de forma integral. Aquest sistema es utilitzat per més de 1.600 biblioteques d’arreu del món i a Espanya es emprat per una gran part de biblioteques universitàries. A més, tots els llibres tenen incorporat RFID (sistema de radiofreqüència) que permet gestionar millor el fons. Una altra innovació ha estat posar maquines d’autopréstec on els usuaris realitzen totes les transaccions autònomament de préstec, renovacions i devolucions dels llibres.

Un altre objectiu de la biblioteca UJI és la cooperació, en primer lloc amb la resta dels serveis de la universitat (CENT, OCIT...) i amb les biblioteques universitàries. L’any 1992 entrarem a formar part del Grup d’usuaris d’Espanya i d’Europa VTLS (Virginia Technological Library System). L’any 1998 ens integrarem en el Consorci de Biblioteques Universitàries Catalanes on participem en tots els grups de treball de treball. També formem part de REBIUN (Red de Bibliotecas Universitarias Españolas) on participem i liderem la Línia del III Pla Estratègic 2020 , Biblioteca Digital 2.0 i Xarxes Socials, en la que formen part 15 universitats espanyoles. Des de fa 4 anys el nostre rector, Vicent Climent, és l’actual president de REBIUN. També participem en diversos projectes de la Unió Europea on coordinem el projecte SEDAS (Archivo Digital España- Unión Europea).

La qualitat l’hem lligada a la pròpia gestió diària de la biblioteca. L’any 2004 ens certificarem en l’ISO 9001. Des d’aquesta data fins ara hem anat passant, amb èxit, les dues auditories anuals. A més, la Biblioteca UJI compta amb una carta de serveis on s’especifiquen els compromisos i indicadors.

Un altre eix que pivota la nostra gestió és el suport a la investigació. El repositori institucional http://repositori.uji.es és una eina fonamental per als investigadors on poden consultar tota la producció científica i accedir a la documentació. La biblioteca al llarg de l’any està impartint formació en competències digitals en l’ús i maneig dels gestors bibliogràfics, formació a la carta en l’accés a bases de dades, també col•labora en la confecció dels índexs d’impacte de les publicacions que ens sol•liciten els investigadors i gestiona el codis ORCID (Open Researcher and Contributor ID) que és un identificador digital dels investigadors a nivell mundial.

Com a mostra de la nostra implicació amb el nostre territori, entre els projectes que tenim per als propers anys, destacarem la creació de l’Arxiu Digital de Castelló que recollirà la premsa històrica provincial i la documentació d’interès local.

La Biblioteca UJI està donant resposta a les necessitats tant docents com investigadores de la nostra comunitat universitària. A més, està present en l’entorn social castellonenc amb una clara voluntat de preservar la documentació i de facilitar l’accés a tothom. En definitiva, podem dir que el balanç ha estat molt positiu en aquests 25 anys. Continuarem donant resposta a les necessitats amb un clar compromís de servei, i fer que la biblioteca siga ben valorada i estiga posicionada entre les biblioteques universitàries capdavanteres, cosa que aconseguirem entre tots amb esforç, il•lusió i projecció. H

*Director Biblioteca Universitat Jaume I