Dimecres que ve, amb el ritu alhora auster i solemne de la imposició de la cendra, començarem el temps de quaresma. Escoltant la Paraula de Déu, pregant amb més intensitat, vivint l’experiència del dejuni, per a arribar a sentir que la verdadera felicitat no està en la satisfacció dels nostres desitjos, i obrint el nostre cor als més pobres, ens encaminarem alegres cap a la gran festa de Pasqua renovats per la gràcia de Déu.

Si l’Església sempre ens invita a viure aquest temps intensament, perquè és una ocasió per a situar-nos davant de Déu des de la veritat de la nostra vida, aquesta invitació és més forta aquest any: és la quaresma del Jubileu de la Misericòrdia. En la butlla Misericordiae vultus, amb la que el papa Francesc va convocar aquest temps de gràcia, el Sant Pare ens exhortava a què la quaresma de l’any jubilar siga viscuda amb major intensitat, com un moment fort per celebrar i experimentar la misericòrdia de Déu. També en el missatge que ha dirigit a l’Església per a la quaresma, el Papa ha reiterat esta invitació.

Per a ajudar-nos a aquesta vivència, el Papa ens suggereix alguns signes senzills i concrets. Aquests gestos seran moments de gràcia i produiran en nosaltres fruits de conversió, si no ens conformem de practicar-los d’una manera merament externa i rutinària, sinó que intentem viure’ls des de la profunditat del cor. Per a una vivència autèntica de la quaresma, en primer lloc hem de recordar que els primers necessitats de la misericòrdia de Déu i d’obrir-nos a la seua gràcia renovadora som cadascun de nosaltres.

En el seu missatge, el Papa insisteix també en la importància que han de tindre les obres de misericòrdia en el camí jubilar. El Sant Pare ens recorda que les obres de misericòrdia corporals i les espirituals són inseparables. Si practiquem les corporals sense les espirituals fem assistència social, però no caritat cristiana. H

*Bisbe de Tortosa