La contaminació atmosfèrica en algunes de las grans ciutats europees ha caigut entre un 45 i fins més del 50% en els últims mesos, coincidint amb les mesures de confinament pel coronavirus, a la vista de les medicions del satèl·lit europeu Sentinel-5P.

Les imatges del satèl·lit mostren que les concentracions de diòxid de nitrogen (NO2) entre el 13 de març i el 13 d’abril, baixaren un 48% en Madrid respecte al mateix periode de 2019; un 47%, en Milà; un 49%, en Roma; i fins un 54% en París, segons va explicar la Agència Espacial Europea (ESA). En un comunicat, l’ESA recordà que el NO2 és un dels principals contaminants presents en l’aire, generat per centrals elèctriques, vehicles i altres instal·lacions industrials, i amb efectes nocius per a la salut humana, ja que augmenta la probabilitat de problemes respiratoris.

Els científics de l’Institut Meteorològic dels Països Baixos (KNMI, en les seues sigles en holandés) porten mesos monitoritzant les dades sobre la presència d’eixe gas que ofereix eixe satèl·lit del programa Copernicus de la Unió Europea, gràcies al seu instrument Tropomi.

Les concentracions de NO2 a l’atmòsfera canvien substancialment cada dia per les fluctuacions de les emissions, però també pels canvis a les condicions meteorològiques, el que fa més complicat traure conclussions tan sols de medicions d’un dia o d’una setmana. Per este motiu hi ha interés en analitzar les dades enregistrades en un periode de temps llarg per descartar possibles anomalies.

Com cada dia les xifres poden canviar molt, mesurar les dades durant periodes llargs de temps «permet vore amb més claredat els canvis a les concentracions degut a l’activitat humana», va assenyalar Kenk Eskes, del KNMI. El seu equip vol aprofitar el fet de que les mesures de confinament van a continuar en las properes setmanes per a seguir treballant en l’anàlisi més concret d’altres països del nord d’Europa on hi ha més variabilitat en els resultats pels canvis de les condicions climàtiques.