Les visites oficials als parcs naturals del Desert de les Palmes i el Penyagolosa a la província de Castelló han anat a més en temps de pandèmia, durant el 2020, donat l’interés per les activitats a l’aire lliure, més segures enfront del virus; i la pràctica d’esport en plena naturalesa. Alternatives d’oci enfront de les restriccions de mobilitat i els tancaments perimetrals de municipis que han limitat més si cap els plans de cap de setmana. Des de la Conselleria de Transició Ecològica van explicar que, encara que el Desert i el Penyagolosa (amb els centres d’interpretació a Benicàssim i Vistabella, respectivament) van batre rècords; el balanç dels set parcs naturals de Castelló en el 2020 va ser a la baixa i es va situar en 28.652 persones, un 36,5% menys --entorn d’un terç menys-- que en el 2019, quan es van aconseguir els 45.178. A les dades globals de província, segons la informació anual facilitada per la Conselleria, no constarien les visites del parc natural de la Serra Calderona --amb extensió compartida entre les províncies de Castelló (a l'Alt Palància) i, sobretot, de València (a les comarques de Camp de Morvedre i Camp de Túria).

Visites al parc natural del Desert de les Palmes durant la recent nevada / GABI UTIEL.

Dels set parcs naturals de Castelló, han rebut, de més a menys visites: Illes Columbretes, Desert de les Palmes, Penyagolosa, Serra d’Espadà, Tinença de Benifassà, Prat de Cabanes-Torreblanca i Serra d’Irta. Columbretes ha rebut menys «per la restricció d’aforaments en embarcacions».

Com s’explica? La mateixa Conselleria recorda que no té control exacte de quantes persones accedeixen --en parcs com el de Calp sí que hi ha un torn-- i la única font són les visites oficials. Aquestes són les autoritzades (per exemple: de xàrters a Columbretes; o clubs de senderisme o espeleologia a Espadà); de grups concertats (col·legis, associacions, empreses que escometen accions de responsabilitat social corporativa, etc.); o d’activitats (sobretot de cap de setmana, que de ser 500 anuals van baixar quasi a la meitat en estar tancats els centres d’interpretació durant el primer semestre pel confinament). I finalment, van pujar les visites informades, perquè «va caldre guiar a visitants novençans, no habituats al medi natural, per a orientar-los».

A la recerca de motius

L’Administració autonòmica afirma estar «segura» d’un increment de les visites reals a aquests espais naturals en el 2020, que tot apunta que també es manté en estos primers mesos del 2021, «tant pel context de la crisi sanitària del coronavirus com per l’econòmica», «per l’increment de les activitats esportives en el medi natural; la necessitat de naturalesa d’aquest últim any; i la difusió que realitzen els mateixos usuaris de les seues activitats en el medi natural (alguna cosa que a penes existia fa una dècada)».

En alerta per fems i tràfic

La major afluència als parcs naturals també ha dut preocupació per la ‘petjada humana’ pels fems i els accessos en vehicle. L’augment de visites extraoficials als parc s per part dels diumengers ha elevat el risc d’accions de poc respecte al medi ambient. Des del butlletí que edita el centre del parc natural del Desert de les Palmes van evidenciar que a vegades sí han detectat comportaments incívics a erradicar, per falta de conscienciació i respecte al medi ambient que s’està visitant. Per exemple, van citar la presència de desaprofitaments situats fora dels punts de recollida.

A més, agreguen, «la presència d’excrements o mocadors al costat de senders o aparcaments és un problema sanitari i de contaminació ambiental, per la degradació del sòl que genera». En incrementar-se l’accés de cotxes en diumenges i festius, afegeixen, «a vegades es col·lapsen les zones d’aparcament i s’estaciona en la cuneta de manera indeguda. La major presència de bicicletes, corredors, etc. pot afectar el dia a dia de la fauna del parc natural.