Iberdrola ha iniciat un projecte d’innovació que aplicarà al disseny i construcció dels futurs parcs eòlics de l’empresa, denominat HPC4E (High Performance Computing for Energy).

La iniciativa estarà finançada per la Unió Europea i el govern brasiler i crearà un nou sistema per a realitzar el disseny d’instal·lacions eòliques a través de les més avançades tècniques de supercomputació.

L’objectiu de HPC4E és optimitzar el disseny dels parcs eòlics per mitjà dels models més avançats que es dissenyen en la pròxima generació de supercomputadors, amb l’objectiu d’aconseguir el màxim rendiment del vent en la zona on es van a construir estes instal·lacions.

Iberdrola comptarà a Espanya amb l’ajuda del Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i a Brasil amb el Laboratori Nacional de Computação Científica (LNCC) i el Centre d’Energies Renováveis-Universidad de Pernambuco. Gràcies a esta iniciativa, Iberdrola anticiparà el futur en l’anàlisi de vent en els parcs eòlics, amb l’adequació dels models actuals al futur de la supercomputació (denominats exascale). Iberdrola ja ha col·laborat en els dos últims anys amb el Barcelona Supercomputing Center a l’iniciar l’aplicació de la supercomputació en el disseny de parcs eòlics. De fet, l’empresa d’energia espanyola ja ha utilitzat estes tècniques en la construcció del seu parc eòlic de PIER II, a Mèxic, amb excel·lents resultats. Açò permetrà a Iberdrola continuar liderant el sector de l’energia eòlica, en el que és la primera empresa tant en desplegament de projectes, com en innovació tecnològica.

UNA GRAN APORTACIÓ

El projecte suposarà una gran aportació al desenrotllament tecnològic de l’energia eòlica, ja que permetrà afrontar la construcció de noves instal·lacions eòliques amb més garanties d’inversió. Tant el desenrotllament del HPC4E, com la seua posterior aplicació, es van a realitzar en les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center, amb un programari propi executat en el MareNostrum, el superordinador més important d’Espanya i un dels més potents del món.

L’aportació d’Iberdrola al desenrotllament de l’energia eòlica no es limita a la seua aposta per construir noves instal·lacions, si no que paral·lelament a esta activitat ha exercit els principals avanços tecnològics del sector. Primer va ser la posada en marxa, en 2003, del Centre d’Operació de Renovables (CORE) de Toledo, centre en què, per primera vegada, s’integrava el control i operació de totes les instal·lacions renovables d’una empresa. L’obertura d’este centre de control va permetre donar una bolcada a l’energia eòlica des d’una energia difícil d’operar i de controlar, a una fàcilment manejable. Posteriorment, Iberdrola va desenrotllar el projecte Meteoflow, en el que es feia una previsió de la producció dia a dia dels parcs eòlics, permetent a l’energia eòlica entrar dins del mercat elèctric i facilitant decisivament el treball en l’operació i manteniment dels parcs. H

El CIEMAT i el LNCC oferiran el seus servicis per a esta iniciativa