El president d’Iberdrola, Ignacio Galán, ha defés a París el principi de “qui contamina, paga”, en referència a la necessitat de canviar el model energètic, de manera que en compte de patrocinar les tecnologies més contaminants --com fan els subsidis als combustibles fòssils--, se’ls penalitze.

Galán va fer estes declaracions durant la seua intervenció en el Government Business Dialogue, organitzat per la iniciativa Carbó Pricing Leadership Coalition en la capital francesa. “La ferramenta més eficient per a assolir els objectius compromesos és fixar un preu al carboni, que impulsarà les fonts d’energia netes més barates. Per descomptat, esta fixació de preus no serà completament efectiva a menys que tots els agents juguen amb les mateixes regles, eliminant els subsidis als productors més contaminants”, va explicar Galán.

“Hem d’aconseguir el nou model sense que els productes i servicis s’encarezcan. Per a això, cal promoure l’eficiència i que els fons obtinguts pel preu del carboni es dediquen a polítiques ambientals, socials i industrials dirigides a lluitar contra el canvi climàtic”, va afegir el president d’Iberdrola.

A nivell europeu, el president d’Iberdrola destaca que “és necessari mantindre el lideratge d’Europa i aprofitar esta oportunitat única per a invertir en tecnologies baixes en carboni, impulsar la competitivitat i generar benestar i ocupació”.

El sector elèctric

Per a complir amb els compromisos adquirits en la COP21, és fonamental la contribució del sector elèctric, encara que només represente el 25% de les emissions globals. En esta línia, Galán va recordar que, segons estimacions de l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), de tots els sectors econòmics el sector elèctric haurà de contribuir amb el 40% a la reducció total d’emissions prevista per a 2050 si es volen complir els objectius.

En este procés serà clau l’aportació del sector privat. Galán va posar com a exemple d’èxit sostenible el cas d’Iberdrola. Així mateix, també va voler recordar el compromís de reducció d’emissions assumit per l’empresa: un 50% menys d’intensitat d’emissions en 2030 respecte als seus nivells de 2007 i ser neutra en carboni per a 2050. H