Iberdrola s’ha consolidat com tota una referència en el sector de les energies renovables, amb un total de 25.863 megawats (MW) instal·lats en tot el món. Esta xifra inclou només la potència eòlica (14.787 MW) i hidroelèctrica (11.076 MW) del grup, si bé en la capacitat total de la firma, que ascendix a 46.471 megawats, tenen una presència molt rellevant altres tecnologies baixes en emissions, com la cogeneració o els cicles combinats de gas.

La companyia presidida per Ignacio Galán va decidir, fa ja 15 anys, bolcar-se amb un sector incipient com és el de l’energia eòlica i, d’esta manera, va aconseguir encarar anticipadament els grans reptes energètics de hui: és necessària més energia, més neta i més sostenible. I és esta la línia en què Iberdrola preveu continuar avançant d’ací a 2020.

Dels 24.000 milions d’euros que l’empresa invertirà en el pròxim lustre, 12.700 milions d’euros es destinaran a les energies netes, a través de projectes que aportaran 6.900 megawats addicionals. Dins d’eixe segment, Iberdrola preveu continuar avançant en la generació eòlica marina (o offshore), tecnologia en què ha sigut pionera amb la posada en marxa, a finals de 2014, del parc de West of Duddon Sands, de 389 MW de potència i situat en el Mar del Nord.

PROJECTES EN MARXA

Actualment, l’empresa té ja en construcció més de 1.000 nous MW de potència eòlica offshore, amb iniciatives com el parc de Wikinger, en el Mar Bàltic, que comptarà amb una capacitat de 350 MW i requerirà una inversió de 1.350 milions d’euros, o el d’East Anglia, en el Mar del Nord, que tindrà 714 MW de potència i la inversió del qual ascendirà 2.000 milions d’euros.

Així mateix, un altre dels grans projectes d’energies netes serà el complex de bombament de l’Alto Támega, a Portugal. Amb una capacitat de 1.160 megawats d’emmagatzematge, requerirà una inversió de 1.600 milions d’euros, per a entrar en operació l’any 2023. D’esta manera, Iberdrola continuarà desenrotllant el model empresarial basat en les tecnologies de generació eficients i sostenibles que li ha portat a convertir-se en líder eòlic mundial i primera utility europea privada per capitalització borsària.

L’aposta d’Iberdrola per les energies netes entronca amb el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic, plasmat en un manifest que va ser presentat en la passada Cima del Clima de París. En ell, la companyia fixa els seus objectius i eixos d’actuació per a lluitar contra el calfament del planeta, entre els que destaca el compromís del grup de reduir la seua intensitat d’emissions en un 50% per al pròxim any 2030 respecte a les seues emissions específiques del passat 2007 i, a més, ser neutre en carboni l’any 2050. El sector elèctric, clau en el canvi climàtic. H

L’empresa invertirà en el pròxim lustre 24.000 milions d’euros