Quatre pollastres d’àguila peixatera, dos nascuts a Balears i altres dos a Cadis, van ser els encarregats d’iniciar la reintroducció d’aquesta espècie que portava extinta com au nidificant en la Comunitat Valenciana prop de 50 anys.

El mes de juny passat, gràcies a un projecte que va nàixer per iniciativa dels ajuntaments de Pego, Oliva, Dénia i Xàbia, que van proposar a la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, «recuperar» com a espècie nidificant a l’àguila peixatera, van portar a aquests primers i nous hostes a la Muntanyeta Verda, situada al Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva amb l’objectiu de retornar al «nostre ecosistema la major part d’espècies animals que en l’actualitat han desaparegut», en paraules del director general de Medi natural i Avaluació Ambiental, Fran Quesada.

Per a aconseguir l’èxit d’aquesta iniciativa, la Conselleria ha comptat amb l’assessorament científic i tècnic de la Fundació Migres i amb el suport de l’Ajuntament de Pego, a més de les empreses Terra Natura i Ibedrola, la Confraria de Pescadors de Dénia i el Club de Caçadors de Pego.

Procés

Des de la reintroducció dels quatre membres el mes de juny passat, els pollastres han sigut cuidats per personal contractat per la Generalitat, experts de la Fundació Migres i voluntaris.

Més tard van ser instal·lats en una gàbia d’aclimatació que al llarg del mes de juliol s’ha anat obrint per a permetre que començaren a volar en llibertat. Durant el mes d’agost, malgrat algunes incidències resoltes gràcies a la labor dels especialistes que els cuidaven, les quatre àguiles van aconseguir volar perfectament, arribant fins i tot al sud de França i al nord del Marroc.