Des del passat mes de juliol i fins al proper octubre, el projecte de divulgació Life Tecmine, amb el qual col·labora la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat, està present en diferents municipis del Racó d’Ademús (València) i Terol per a donar a conéixer aquesta campanya a la població local, aprofitant la major afluència de visitants a la zona durant el període estival.

Jornades i activitats

Aquesta iniciativa, amb la qual col·laboren la Universitat de València (UV) i l’Ajuntament d’Ademús entre altres entitats i administracions com el Parc Natural de la Pobla de Sant Miquel o la Fundació CEAM (Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani), ha preparat també un cicle de quatre jornades dirigides a tot tipus de públic per a comprendre una mica millor diferents aspectes relacionats amb la restauració de la mina Fortuna com són l’ornitologia, la botànica, els aiguamolls i la mineria. Les jornades inclouen una visita a la mina i diferents activitats a l’aire lliure i seran al setembre i octubre en Riodeva.

Així, el 14 de setembre, Rafa Muñoz i Pau Ferrer, de la Societat Valenciana d’Ornitologia, parlaran de les aus d’aquesta zona. El dia 28 del mateix mes, Gonzalo Mateo, del Jardí Botànic de la UV, oferirà una ponència des del punt de vista paisatgístic i ambiental. El 5 d’octubre, María Sahuquillo, de la subdirecció general del Medi Natural, i l’agent mediambiental José Urbano parlaran dels aiguamolls i realitzaran la solta del cranc autòcton (Austropatomobius pallipes) en la mina Fortuna. Finalment, Susana Tejada, de Pamesa Cerámica i exdirectora del Centre Miner Riodeva, tancarà les jornades amb una conferència sobre la pròpia mina posant en valor aquest nou espai.